Karlstad dalar på Sveriges bästa idrottsstad Foto: Bildbyrån

Karlstad dalar – men Trollhättan upp på listan över Sveriges bästa idrottsstad

Uppdaterad
Publicerad

Förra året blev Karlstad tvåa i rankingen av Sveriges bästa idrottsstad, i år hamnar staden på plats 20. Däremot tar sig Trollhättan som aldrig tidigare varit med i omröstningen upp på listan.

I dag börjar nedräkningen av den officiella listan av Sveriges bästa idrottsstad 2023. De 50 jurylistorna har summerats. På plats 19-25 finns både tidigare toppstäder som nu dalat, men även två helt nya kommuner på listan.

Karlstad har varit på pallen i denna tävling fem gånger, förra året blev man tvåa, endast slaget av Norrköping. Men bredden har tunnats ut och den där riktiga spetsen med Färjestads SM-guld och lag Edins OS-guld som fanns i fjol saknades i år. Juryns dom kom direkt. Endast fem jurymedlemmar hade Karlstad på sin lista och 321 jurypoäng i fjol blev 14 poäng i år.

Sveriges bästa idrottsstad

En annan kommun som ofta varit i toppen av denna ranking men tappar i år är Solna. Tio år på topp 10, men 2023 plats 25 med endast sju jurypoäng. AIK bandys ras och fotbollsdamernas degradering två faktorer.

Nykomlingar upp på listan

Trollhättan har aldrig tidigare klarat grundkriteriet och därmed inte varit med i omröstningen. Nu klarade man kriteriet och med nio jurypoäng tar sig staden upp på listan för första gången. Även Sandviken (som varit med i omröstningen men aldrig fått nog med poäng) tar sig upp på listan för första gången. Ängelholm var tillbaka i omröstningen och fanns med på både Chris Härenstam och Marie Lehmanns listor. Poängen räckte till plats 19.

Lista: Sveriges bästa idrottsstad 2023

Plats 19-25

19. Ängelholm (ny) 15 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 16 – 2012

Stadens superstjärna Isabelle Haak vann flera titlar och utsågs till Europas bästa volleybollspelare. och hennes moderklubb EVS vann SM-guld även utan sin stjärna. Stadens stora publiklag Rögle tog sig till kvartsfinal.

20. Karlstad (2 ifjol) 14 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 2 – 2022

Fortfarande stor bredd men riktiga spetsen saknades i år. Färjestad försvann i kvarten. men Göta var landets tredje bästa friidrottsklubb med Henrik Larsson i spetsen. JVM-guld alpint för Hanna Aronsson-Elfman.

21. Lidköping (20) 12 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 17 – 2021

En idrottsstad som lever nästan helt på sin fina bandy. Villas damer tog tredje raka guldet medan herrarna vann grundserien men föll i finalen. Lidköpings TK i tennis och hockeyspelaren Rasmus Dahlin är andra som märks.

22. Sandviken (ny) 9 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 22 – 2023

Sara Hector hade inte lika bra säsong som ifjol när det blev OS-guld men är Sandvikens stora stjärna. Sandvikens AIK nådde kvartsfinal i bandyn både på herr och damsidan och tre SAIK-fostrade spelare vann VM-guld.

22. Trollhättan (ny) 9 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 22 – 2023

Nils van der Poel har slutat men hans storslam på idrottsgalan och seger i Mästarnas Mästare kan ha påverkat vissa i juryn. Kristian Karlssons (EM-guld i bordtennis) dubbel och cyklisten Emil Johanssons luftkonster sticker ut.

24. Borås (22) 8 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 15 – 2012

SM-guld till Borås AIK:s Futsaldamer. SM-silver till herrarna i Borås Basket. Elfsborg sexa ifjol men stark start i år. Skidskytten Jesper Nelins bästa säsong hittills. Men två elitlag i fotboll (Norrby och Bergdalen) degraderas från eliten.

25. Solna (9) 7 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 2 – 2013, 2014

AIK bandys storsatsning visade sig vara ett luftslott som pyste ut under året. Men framgångar för Solna TK som vann herrarnas tennisguld och AIK golf som vann SM för klubblag. AIK fotboll ur damallsvenskan.

Utanför topp 25

Helsingborg (14:e ifjol), Gävle, båda 3 jurypoäng

Lund 2 jurypoäng

Eskilstuna (22), Gotland, Kungälv, Linköping, Motala, Mölndal, Nacka (21), Skövde, Södertälje, Täby, Varberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet