Människor hedrar minnet av Djurgådssupportern som misshandlades till döds. Foto: TT Nyhetsbyrån

Anhållne 28-åringen inte dråpmisstänkt

Publicerad

Mannen som greps misstänkt för den uppmärksammade dödsmisshandeln på en Dif-supporter har nu erkänt delaktighet i händelsen. Men brottsrubriceringen har ändrats från dråp till grov misshandel, alternativt vållande till annans död.

”Misstankarna är nu grov misshandel samt vållande till annans död från tidigare misstanken dråp”, skriver åklagaren Eleonora Johansson i ett pressmeddelande.

28-åringen nekar till brott men har alltså erkänt att han var inblandad.

– Jag kan inte säga mer att han förnekar brott och han är precis som alla andra förkrossad över det som har inträffat. Det är därför han själv har kontaktat polisen, för att bidra med de uppgifter han kan i utredningen. Han tillstår delaktighet i händelsen, säger mannens advokat Stefan Rosell till Kvällsposten på nätet.

”Florerat olika rykten”

Polisen gör nu bedömningen att inga tillhyggen användes vid söndagens dödsmisshandel där en Djurgårdensupporter, en 43-årig flerbarnspappa, misshandlades till döds på väg till den allsvenska premiärmatchen mellan Helsingborg och Djurgården. Det går tvärtemot ögonvittnesuppgifter som gjort gällande att mannen helt oprovocerat blivit slagen i bakhuvudet med en glasflaska.

– Det har figurerat en rad olika rykten kring olika tillhyggen, men det vill vi dementera. Inget från förhör talar för det, vare sig från de vittnen som är hörda eller från den misstänkte själv, säger utredningsledaren Caroline Aspinge till TT.

”En gärningsman”

Fortfarande utgår polisen ifrån att det endast handlar om en gärningsman: den anhållne 28-åringen.

– Han har visserligen varit i sällskap med andra, men själva gärningen och våldet har utövats av en person. Och det är den person som under gårdagen självmant kom in till polisen, säger Aspinge.

Den anhållne 28-åringens advokat, Stefan Rosell, säger inför onsdagens häktningsförhandlingar att hans klient nekar till brott. Till en början förstod inte ens 28-åringen, enligt advokaten, att han hade varit inblandad i 43-åringens död. Han kände inte igen mediernas händelsebeskrivning.

Kände inte igen beskrivningen

– Det var när han tog del av polisens presskonferens om händelsen som han kopplade ihop en händelse som han hade varit med om med det tragiska dödsfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Supporter dog vid allsvensk premiär

Mer i ämnet