• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bara halva polisnotan för idrottsklubbar

Uppdaterad
Publicerad

Notan för polisbevakning vid matcher och evenemang bör bara vara hälften så dyr som nu, föreslår regeringens utredare.

De idrottsklubbar som drivs som aktiebolag ska även fortsättningsvis betala för polisens insatser i samband med matcher – men bara halva kostnaden. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson på DN Debatt i dag.

Svensson menar dock att en viss kostnad fortfarande ska falla på idrottsklubbarna.

”Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar”, skriver Bo Svensson.

Han anser dock att en halvering av avgifterna kan ske ”utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen”.

Ska gälla alla offentliga evenemang

De sänkta kostnaderna föreslås träda i kraft den 1 maj 2014 och ska inte bara gälla idrottsaktiebolagen, utan ”alla anordnare av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar utom ideella föreningar”.

I uppdraget har inte ingått att utreda om ideella föreningarna även i fortsättningen ska vara undantagna från avgifterna, men Bo Svensson skriver ändå att det kan visa sig att ”föreningarnas nuvarande rätt till gratis polisbevakning måste ersättas med stöd i annan form”.

Beskedet om den halverade polisnotan togs emot med blandade känslor hos klubbarna.

– Utan att ha sett hela Bo Svenssons slutsatser så kan jag säga att det är ett steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt. En halvering av kostnaderna innebär fortfarande miljonkostnader hos oss, säger Per Hägerö, styrelseordförande i AIK Fotboll AB, till TT.

”Orimlig kostnad”

Han fortsätter:

– Tittar man på matchen mot Göteborg i går så har vi fått en prognos på 835 680 kronor, och med det nya förslaget skulle vi betala 400 000 kronor. Det tycker vi är orimligt.

Hägerö riktar kritik mot att det inte är klubbarna som bestämmer vilken insats som ska göras vid en match.

– Det är polisen som står för hela bedömningen på risken, och utifrån det bestämmer de bemanning. Sen skickar de ett estimat på ett maxbelopp. Vi har ingen möjlighet att påverka den insatsen. Det är som om en hantverkare skulle komma och säga ”här är ert nya badrum, nu kör vi”.

Svenssons förslag är resultatet av en expressutredning, som tillsattes i december. Justitieminister Beatrice Ask (M) hade då bestämt sig för att huliganutredaren och förre rikspolischefen Björn Erikssons förslag, som lades i april 2012, inte dög.

Eriksson ville att idrottsklubbar som drivs som aktiebolag skulle undantas från kravet på att betala för polisbevakning vid matcher, i likhet med klubbar som drivs som ideella föreningar. De behöver inte betala.

Det innebär att fotbollens AIK, Djurgården och Hammarby måste betala bevakning, medan IFK Göteborg och de flesta andra elitlag slipper. Inom hockeyn är merparten elitlag bolag och måste betala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet