Foto: Bildbyrån

Bäckström får OS-medaljen

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Bäckström, som fälldes för dopning och därmed missade OS-finalen mot Kanada i ishockeyturneringen, får ta emot silvermedaljen. – Det var vad han hade hoppats på, säger SOK:s Peter Reinebo som gav beskedet.

”Man (IOK) tog hänsyn till att han (Bäckström) öppet redovisat sin medicinering och att han uppenbarligen inte tagit medicinen för att höja sin prestationsförmåga samt att han fått felaktiga råd från läkaren”, skriver SOK i pressmeddelandet.

– Det var precis den påföljd Nicklas hoppats på och han var mycket glad över att han nu kan få ta emot silvermedaljen, säger Peter Reinebo, som förmedlade beskedet till Bäckström.

Bara timmar innan OS-finalen i ishockey mellan Sverige och Kanada fick Bäckström reda på att han inte fick spela finalen på grund av att han testats positiv i en dopningskontroll ett par dagar tidigare. Det handlade om en allergimedicin som stjärnan ätit i sju år, som innehåller den dopningsklassade substansen pseudoefedrin.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund tycker att IOK gjort rätt.

– Det är ett rimligt beslut. Det finns ju så många omständigheter kring det hela. Han fick ju straffet att inte spela finalen och han har varit öppen med att han har den här medicinen, säger han.

”Allvarlig anmärkning”

Sverige tog ett silver men det har länge varit osäkert om Bäckström skulle få sin medalj. I dag kom beskedet från Internationella olympiska kommittén.

IOK meddelade även att Bäckström straffas med en matchs avstängning – en avstängning han redan avtjänat i och med finalen. IOK har även riktat en ”allvarlig anmärkning” mot landslagsläkaren, Björn Waldebäck, skriver SOK.

I samband med Sveriges finalmatch i ishockey under OS kom beskedet att Nicklas Bäckström stoppats från spel. Anledningen var att han fastnat i ett dopningstest med för höga doser av ämnet pseudoefedrin i kroppen. Detta efter att ha tagit en tillåten allergimedicin, Zyrtec-D, som substansen finns i.

Pseudoefedrin finns med på Wadas (antidopningsbyråns) lista. Gränsvärdet ligger på 150 mikrogram per milliliter urin, under OS var nivån höjd till 170. Bäckström hade 194.

Enligt Nicklas Bäckström har han tagit tabletterna så länge han haft sin allergi. Tre Kronors läkare Björn Waldebäck hade gett klartecken att ta en tablett Zyrtec-D om dagen under OS. Waldebäck har ställt sin plats till förfogande efter händelsen.

NHL friade Nicklas Bäckström och han har kunnat spela vidare för sitt Washington Capitals.

IOK meddelade på fredagen att straffet blir avstängning en match och är avtjänat i och med att Bäckström inte spelade OS-finalen. Hänsyn togs till att han öppet redovisat sin medicinering, att han inte medicinerat för att höja prestationsförmågan och att han fått felaktig rådgivning. Läkaren Björn Waldebäck får en allvarlig anmärkning av IOK. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet