Foto: Bildbyrån

Läkaren kan portas från framtida OS

Uppdaterad
Publicerad

IOK:s disciplinnämnd lägger i sin Bäckström-rapport en stor del av skulden på landslagsläkaren Björn Waldebäck. Han får en ”allvarlig anmärkning”, skriver SOK.

Nämnden anser att Waldebäck gjort ett allvarligt fel när han rådde Bäckström att ta medicinen. Om läkaren söker ackreditering för något framtida OS, rekommenderar nämnden att IOK ska väga in läkarens roll i dopningsaffären när man ska godkänna eller avslå ansökan.

– Björn Waldebäck ställde sin plats till förfogande redan i Sotji. Det är klart att en allvarlig anmärkning från IOK inte är en merit. Någon medicinsk organisation inför kommande OS är inte bestämd och när det gäller Björn Waldebäcks framtida arbetsuppgifter för SOK ska vi knåda den frågan internt först. Det sker i början av kommande vecka, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, till TT.

Förbundet har fortsatt förtroende för läkaren Björn Waldebäck, som är ansvarig landslagsläkare för de svenska ishockeylandslagen.

– Det här förändrar inte vår inställning till Waldebäck och hans kompetens i sitt jobb. Vi har fullt förtroende för Björn. Han gör ett jättebra jobb kring våra landslag, säger Englund till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet