Bandyfinalen till Solna 2013

Publicerad

SM-finalen på den nya Nationalarenan 2013 ska ses av 50 000 åskådare och bli Sveriges svar på Super bowl. Har svensk bandy fått hybris? -Vi tror att det går, säger förbundsordförande Håkan Ramsin.

Studenteras IP i Uppsala tappar alltså SM-finalen efter 22 år.

-Utvecklingen går mot att spela elitbandy inomhus är given. Därför tycker vi att det är självklart att även SM-finalen spelas inomhus, konstaterar Ramsin.

-Det finns alltid risker när man förändrar något som rullar på. Men vi tycker att det är rimligt att ta risker om man vill utveckla någonting. När det gäller Uppsala är det inte möjligt att utveckla finaler mer i den befintliga arenan.

Två alternativ
Bandyförbundet diskuterade två alternativ för ny spelplats, båda i Stockholmsområdet: Stockholmsarenan vid Globen och Swedbank arena i Solna.

Att det blev den senare har flera förklaringar, enligt Ramsin.

-Viktigt var dels publikkapaciteten, dels logistiken med tåg, tunnelbana och pendeltåg som stannar alldeles i närheten. Men vi var även imponerade av deras goda idéer när det gäller marknadsföring, säger han.

Kontraktet gäller från 2013 och fem år framåt.

Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas som står bakom Stockholmsarenan, är besviken över bandyförbundets val av arena – och kritisk till hur Solna rodde hem avtalet.

-Det har inte varit som andra upphandlingar. Vi frågade vad vi kunde göra för att matcha arenan i Solna. Svaret från bandyförbundet blev: Det finns inget ni kan göra. Det tycker jag känns märkligt, säger Engberg till SVT Sport.

Bandyfinalens publikrekord, 27 420 åskådare från 1959, ska inte bara slås på den nya Nationalarenan, som kommer att ta in 50 000.

Det ska krossas.

-Jag tror på 50 000, säger Ramsin.

Av arenaevenemang i Sverige är det bara världsartister som Bruce Springsteen och Rolling Stones som drar så mycket folk.
-Exakt. Svårigheten blir att behålla det på den nivån. Första året kommer vi att dra nytta av nyhetens behag, sedan måste vi jobba hårt.

Nilsson positiv
Hammarbys och landslagets anfallsstjärna Patrik Nilsson tycker att ”flytten är ett steg i rätt riktning”.

-Jag har lirat inför 25 000 tidigare, att få spela inför 50 000 vore fantastiskt, säger Nilsson.

Och kopplingen till Super bowl, finalen i den amerikanska fotbollen som förra året hade 107 miljoner tv-tittare?
-När jag var ung visste jag vad Super bowl var, men inte vilken sport det var. Det är samma sak med bandyn, SM-finalen är större än själva sporten i folks medvetande och vi tror att det går att utveckla ännu mer, säger Håkan Ramsin.

TT-SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.