Utblick över Båstadtennisen. Foto: Bildbyrån

Då är damerna tillbaka i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Bristande ekonomi tvingade bort damerna från årets upplaga av Swedish Open. Men senast 2020 hoppas turneringsdirektören Christer Hult att de ska vara tillbaka.

– Vi hoppas att den kan vara tillbaka på programmet tidigast 2019 men förmodligen 2020, säger Christer Hult.

I dag spelas den andra omgången av Swedish Open-tennisen i ett hett Båstad. Elias och Mikael Ymer gör entré under dagen – men varken Rebecca Peterson eller Johanna Larsson (Sveriges bäst rankade tennisspelare) gör det. I år spelas nämligen ingen WTA-turnering.

Det finns, eller fanns, inte pengar till det i år.

– Det handlade om de ekonomiska förutsättningarna, som helt enkelt inte fanns, säger turneringsdirektören Christer Hult till SVT Sport.

En anledning till att den ekonomiska biten försvårades var att huvudsponsorn Ericsson valde att inte förlänge sitt samarbete.

Nytt lokalt ägande ska få damerna tillbaka

I samband med att beslutet om att inte spela damturneringen togs, valde också den dåvarande franska ägaren Lagardère att sälja rättigheterna till turneringen. De köptes sedan av Båstadtennis & Hotell AB, som har lokal förankring, och nu jobbas det frenetiskt på att få tillbaka damturneringen på schemat. Med god förhoppning om att lyckas.

– Vi hoppas att den kan vara tillbaka på programmet tidigast 2019 men förmodligen 2020. Detta säger jag utan att lova för mycket, det är alltid andra saker som ska klaffa, fortsätter Christer Hult.

– Men det gäller att öka intresset och vi för en kontinuerlig dialog med förbundet och med de nya ägarna har vi inte riktigt samma lönsamhetskrav, vilket är positivt.

Hur känner du personligen kring att damerna inte får chansen i år?

– Vi vill ju att det ska finnas en WTA-turnering här, så det känns tråkigt och tomt. Men ibland sätter den ekonomiska verkligheten stopp.

Stjärnan: ”Borde skämmas”

Att intresset är större för herrturneringen tror Hult beror på tradition.

– Så här: Har man haft ett event som funnits i över 70 år (som herrturneringen) finns det större ambition för företag att gå in och sponsra. WTA-turneringen har endast funnits sedan 2009 och det är mindre folk som tittar.

– Och vi ska komma ihåg att detta inte är första gången som damturneringen läggs ned. Den gjorde det 1992 också, säger Hult.

Svenska tennisstjärnan Johanna Larsson har riktat stark kritik mot beslutet och sagt att ”vi” borde skämmas lite över att vi har två ATP-turneringar men ingen WTA.

Hur ser du på den kritiken?

– Jag har full förståelse för det, och jag vill inte hamna i försvarsställning. Men det är lite brist på förståelse, för den ekonomiska verkligheten finns inte. Och då kan man fråga sig om det är vi, de svenska företagen eller tennisförbundet som borde skämmas.

Stort intresse

– Men vi jobbar för licens och för att få hit Johanna och Rebecca (Peterson).

Kanske kan en eventuellt återupplivad damturnering nästa år rida på årets ökade intresse.

– Det har ökat kopiöst. Det sker en utspädning när turneringen håller på i två veckor. Nu klumpas den ihop till en vecka och det gör skillnad, menar Hult. Biljettförsäljningen har ökat med 20 procent. Vi var 4000 på invigningen och varenda hotellrum här är slut.

Trots det är ambitionen att den i framtiden ska hålla på i två veckor.

– Men då tror jag det kommer att se annorlunda ut, och vi tittar på lite olika alternativ, avslöjar Hult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.