Rebecca Peterson fortsätter att klättra på rankingen. Foto: Bildbyrån

Peterson: ”Mitt mål är att bli bäst i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har klättrat över 100 placeringar på världsrankningen bara i år.

Och efter Wimbledon är Rebecca Peterson uppe på 71:a plats – 22-åringens högsta notering någonsin.

– Jag har jobbat hårt och försöker hela tiden utvecklas. Mitt mål är att bli bäst i världen, säger Peterson.

I en tid när svensk tennis är svältfödd på stora framgångar uppmärksammas varje matchseger i en grand slam-turnering. Rebecca Peterson har två i år, hon överlevde första omgången både i Franska mästerskapen och nu senast i Wimbledon. Och hon var inte långt ifrån att besegra kroatiskan Donna Vekic i andra omgången på gräset i London.

– När jag väl hade ledningen kändes det som att jag gick ner en procent i fokus och det var det som avgjorde matchen. Bara man tappar lite i tempo och inte är lika aggressiv gör det väldigt stor skillnad, säger hon.

Förlorade i första omgången under gårdagen

Under gårdagen förlorade Peterson mot slovenskan Tamara Zidansek med 5-7,0-6 i första omgången i Bukarests WTA-turnering, en missräkning eftersom svenskan var andraseedad.

22-åringen från Viksjö i norra Stockholm föddes i stort sett in i sporten. Pappa Mart var tennistränare och Rebecca Peterson följde med till hans privatlektioner och träningar. I dag är pappa Mart tränare på heltid åt sin dotter och de åker världen runt tillsammans.

– Det har alltid varit självklart för mig att spela tennis. Jag gillade det från start. Vi reste utomlands första gången redan när jag var nio tror jag, då visste jag redan att jag ville spela tennis, berättar Peterson.

Vilade i sju månader

Fram till 2016 pekade allt uppåt. Då tog det stopp. En överansträngning i högerarmen gjorde att hon tvingades vila i sju månader.

– Jag spelade med den i tre månader. Jag var dum som fortsatte spela när jag egentligen skulle ha vilat, om jag hade gjort det så kanske det inte blivit så långdraget som det blev till slut.

Men tävlingsuppehållet blev starten på ett samarbete med Robin Söderlings tidigare fystränare Ali Ghelem, som hon tackar för framgångarna som kommit i år.

– Jag var i gymmet varje dag och körde med min Ali. Han har betytt extremt mycket för mig, framförallt under den perioden.

Slitet har gett resultat. Vid årsskiftet var hon rankad 196:a i världen, i dag är hon 71:a och bästa svenska.

Bättre rankning ger förstås bättre förutsättningar och lättare att välja vilka tävlingar hon vill spela. I början av augusti åker Rebecca Peterson till USA för att spela US Open.

Hon önskar förstås att hon fått möjlighet att visa upp sig på hemmaplan. Men WTA-tävlingen i Båstad är för tillfället nedlagd.

USA och Asien i höst

– Det är givetvis jättetråkigt eftersom det är speciellt att spela på hemmaplan och Båstad har varit en speciell tävling.

– Samtidigt tycker jag personligen att det hade varit kul att ha någonting i samband med Stockholm Open eftersom det är så otroligt mycket tävlingar nu under sommaren och lite färre i början och slutet av året.

Avancemanget till andra omgången i såväl Paris som Wimbledon gav Rebecca Peterson hennes hittills största prischeckar. Drygt 800 000 kronor i respektive grand slam-tävling. Välkomna pengar som direkt återinvesteras i tennissatsningen.

– Jag tror inte att det är många som förstår hur mycket man spenderar, hur mycket utgifter man har. Bara för att man blir högre rankad så betyder det inte att man har mindre utgifter, snarare mer. Ju mer ekonomi man har desto mer fri blir man i sin satsning till att verkligen ha möjlighet till att göra vissa saker som man kanske inte har annars.

För Petersons del handlar det i första hand om att ha eget hotellrum när hon är och jagar framgångar på touren.

– Jag och min pappa, exempelvis, när vi reser så delar vi rum för att få en kostnad mindre och det är kanske inte helt optimalt egentligen. Men samtidigt, det är sånt man behöver göra för att det ska funka. Pappa är min heltidstränare så hans lön hänger på mig också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.