Baryard-Johnsson fyra i VC-tävlingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Trots två felfria rundor av Malin Baryard-Johnsson och hästen Tornesch blev det bara en fjärdeplats i världscuptävlingen i hästhoppning i Göteborg.

Baryard-Johnsson var först ut och stod för en bra prestation med två felfria rundor. Men hon och Tornesch var för långsamma och kunde inte ta hem segern framför ett nästintill fullsatt Scandinavium. Baryard-Johnssons tid 40,30 i omhoppningen räckte till en fjärdeplats – dryga sekunden efter segraren Nicola Philippaerts från Belgien.

– Vi gick ut först i både grundomgången och omhoppningen och gjorde två nästintill perfekta rundor fram tills att vi snubblade efter sista hindret och då tappade mycket tid. Min häst hoppade strålande i dag och vi gjorde en väldigt bra insats, säger Baryard-Johnsson till SVT Sport.

Göteborg Horse Show

Reserv till VC-finalen

Trots färska VC-poäng i dag lyckades hon inte direktkvalificera sig till världscupfinalen i hoppning i Lyon. Hon blir dock ende reserv och har fortfarande en chans att nå finalen. 2013 hade Sverige fyra ekipage i världscupfinalen i Göteborg men i år blir det endast ett, om Baryard-Johnsson tar sig dit.

– Vi har haft en tung säsong. Dels har Rolf-Göran Bengtsson varit skadad stora delar av säsongen och dels låg han inte på en topptio-plats när säsongen drog igång, vilket gjort att vi endast haft med en ryttare vid varje VC-deltävling, så det har varit tufft för oss, säger Baryard-Johnsson.

– När ryttare hoppat några tävlingar och märker att de inte kommer ikapp med poängen så ser man nya mål och det stora målet för många i år är VM, säger SVT Sports expertkommentator Lotta Björe.

Tre svenskar i omhoppningen

Förutom Baryard-Johnsson var det två andra svenska ekipage som gick vidare till omhoppningen och samtliga var felfria både i grundomgången och omhoppningen. Douglas Lindelöw slutade femma och Niklas Jonsson kom på en fin sjundeplats i sin VC-debut.

Det var även tre svenskor som gjorde VC-debut i dagens tävling. Emma Emanuelsson som sensationellt vann gårdagens femstjärniga Grand Prix-tävling, hade det tuffare under söndagen. Med åtta fel gick hon inte vidare till omhoppningen men var ändå nöjd med dagens runda och sin häst Titan.  

– Han var lite mattare i dag men det fanns en plan varför han gick i dag också. Det var för att bli starkare och för att klara av fler större klasser. Jag är inte missnöjd med dagens runda, han hoppade bra men vi gjorde två ganska onödiga nedslag men det känns som en felfri runda, säger Emanuelsson till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Horse Show

Mer i ämnet