Foto: Scanpix

Bengtsson: ”Litar på min vän”

Uppdaterad
Publicerad

Vilja är en sak, kunna en helt annan. Rolf-Göran Bengtsson både kan och vill. Quintero kan, men vill han?

– Jag litar på min vän, säger Bengtsson.

Inga jämförelser i övrigt, men det är lite vibrationer från Madrid över det hela, så här inför världscupfinalens upplösning. Då låg Bengtsson femma inför EM-finalen. Nu är han fyra.

Då grämde han sig över ett tidsfel och trodde att det skulle stoppa honom från att ta medalj.

Göteborg Horse Show

Nu filosoferar han kring nedslaget i fredagskvällens omhoppning och undrar vad det kommer att innebära när allt summeras.

Närmare täten

Ni vet hur det gick i Madrid. Hindren föll för alla de andra. För Bengtsson och Ninja låg de kvar och skåningen stod där som häpen Europamästare.

Utsikterna för söndagseftermiddagen i Scandinavium är dessutom gynnsammare eftersom avståndet uppåt är mindre i antal fel räknat. Om Bengtsson och Quintero klarar de två sista omgångarna utan dumheter är möjligheten stor att svensk ridsport får sin första världscupfinalvinnare i hoppning.

TT: Dina chanser?

– Än så länge ser det bra ut. Vi får se till att hoppa över så många hinder som möjligt och inte riva ned dem. Målet att bli bland de fem första, den möjligheten finns fortfarande.

– Det går snabbt nu, ett nedslag och så åker man ned ett par placeringar.

Förbundskaptenen Sylve Söderstrand:

– Även om jag är partisk måste jag säga att Quintero var en av de hästar som hade det lättast där ute i fredags. Jag hoppas att banbyggaren ordnar något tekniskt och högt. Riktigt stort. Det är till fördel för ”Roffe”. Han är så tekniskt kunnig och hästen har så stor kapacitet.

Vanlig jobbdag

Dagen före finalen var annars en vanlig dag på jobbet för Bengtsson. Han hoppade Corcega i den lilla klassen och Casall i Göteborgs Grand Prix. Quintero fick ta det piano.

– Vi jobbar med att hålla honom lugn inför finalen, säger Bengtsson.

Hingsten är en bestämd herre med gott om energi. Ett hetsigt humör har han också. Det är inte alltid han gör som chefen i sadeln vill. Casall är mer hanterbar, men det är i Quintero Bengtsson ser den största potentialen och därmed den största chansen att vinna titeln han så hett vill ha.

Det är en balansgång, satsa på säkerhet eller våga ta risker. Det blir det senare.

– Jag har aldrig haft tur när man plötsligt byter häst och ändrar sin plan. Vi håller oss till planen och hoppas att det är den rätta, säger han.

– Quintero hoppade helt fantastiskt. Det är som ”Roffe” har sagt, hästen har bara hoppat bättre och bättre den senaste tiden. Jag tycker att det är ett rätt val, säger Sylve Söderstrand.

Finalen rids i två omgångar. Hälften av ryttarna går vidare till den andra.

Henrik von Eckermann kan avancera rejält om han rider felfritt. Han ligger på 14:e plats med tolv fel. Detsamma gäller Jens Fredricson som står på 13 fel. Malin Baryard-Johnsson gick vidare som sista ekipage och får sikta på att rida två rundor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Horse Show

Mer i ämnet