”Bevis för att Qatar mutade Fifa”

Uppdaterad
Publicerad

Brittiske parlamentsledamoten Damian Collins hävdar att två Fifa-ledamöter tog emot mutor innan de röstade på att Qatar skulle få fotbolls-VM 2022.

Enligt Collins fick Fifa-delegaterna Issa Hayatou, Kamerun, och Jacques Anouma, Elfenbenskusten, 1,5 miljoner dollar var för att rösta på Qatar.

Enligt förre engelske FA-basen David Triesman krävde fyra Fifa-delegater pengar och gentjänster, bland annat ville en delegat adlas, för att rösta på England. VM 2018 gick i stället till Ryssland.

Ledamöterna det handlade om i det fallet var Jack Warner, som är Concacafs ordförande, Jack Warner, som är ordförande i Conmembol, samt brasilianaren Ricardo Teixeira och thailändaren Worawi Makudi.

Många häpnade när Qatar fick VM 2022, inte minst på grund av hettan i landet mitt i sommaren när VM ska avgöras, och för att Fifa rankade kandidaturen lågt.

England var mångas favorit att få arrangera VM 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.