• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Bildbyrån

Bröderna Ingebrigtsen missade medalj

Uppdaterad
Publicerad

19-årige Jakob Ingebrigtsen tog ett sensationellt EM-guld på 5 000 meter i fjol.

Men mot den absoluta världseliten kroknade han efter att ha haft ledningen med 200 meter kvar i VM-finalen

I stället blev det dubbelt etiopiskt i toppen där regerande världsmästaren Muktar Edris tog guldet på tiden 12.58.85.

Alla tre bröder Ingebrigtsen hade tagit sig till final på 5 000 meter och länge fanns både Jakob och Filip med i toppen.

Men när det drog ihop sig tappade Filip och tvingades bryta loppet.

Friidrotts-VM

19-årige Jakob, som vann EM-guld på både 1 500 och 5 000 i fjol, såg ut att missa finalen efter att ha blivit diskad i semifinalen men friades senare. I finalen var han länge med i täten. Hangick upp i ledningen på sista varvet och ledde med 200 meter kvar.

”Var säker på norsk medalj”

– Detta är fördel Norge. Jakob har ingen respekt för någon av dem och han vet att han slagit alla i en snabb avslutning förr, säger NRK:s Jann Post i norsk TV-sändning.

Men superlöftet kroknande när den etiopiska duon drog upp tempot på upploppet.

– Det går ju fort, 12.58 i en VM-final är en väldigt snabb tid i mästerskapssammanhang. Och jag tror det blev det avgörande, Jakob Ingebrigtsen orkade inte och hade inte tillräckligt med krafter när etioperna gick förbi honom, säger SVT:s expert, Kajsa Bergqvist.

Trots att han sprang på sin näst snabbaste tid i karriären blev det ingen medalj utan Ingebrigtsen slutade på en femteplats. Silvret kneps av Selemon Barega och kanadensaren Mohammed Ahmed knep bronset.

– Jag var helt säker på en norsk medalj med ett varv kvar, säger Post.

– Loppet är klart och jag sitter här med tusen frågor, säger NRK:s expert, Verbjörn Rodal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet