Jakob Ingebrigtsen frias. Foto: Bildbyrån

Beskedet: Jakob Ingebrigtsen frias – får springa finalen

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen blev diskad efter att ha sprungit utanför banan i försöket på 5000 meter. Sent under fredagskvällen kom nästa vändning. Norges överklagan har gått igenom och 19-åringen får springa finalen.

– Jag är lättad över att reglerna ibland fungerar för de som är oskyldiga. Jag har alltid känt att jag inte gjorde någonting fel, säger Jakob Ingebrigtsen till NRK.

Det såg till en början ut att bli tre norska bröder i finalen på 5000 meter. Den yngste av dem, 19-årige Jakob var först ut och tog sig via en fjärdeplats till final.

Friidrotts-VM

Hans storebröder Filip, 26, och Henrik, 28, tog sig som trea och sjua i nästa heat också vidare och gjorde måndagens finalen till en norsk familjeanlägenhet.

Brittiskt rävspel bakom diskningen

Lite över en timme senare kom dock beskedet att den dubble europamästaren hade diskats. En protest hade kommit in från det brittiska lägret. Ingebrigtsen hade sprungit tre steg innanför banmarkeringen när han i slutet av loppet avancerade i fältet.

Som av en händelse seglade britten Andrew Butchart då upp som femtonde man och tog den sista finalplatsen.

Pappan sköt från höften – överklagan gick igenom

Men det norska förbundet överklagade. Jakob Ingebrigtsen fick då chansen att förklara sig inför en jury. Två timmar senare kom nästa vändning. IAAF gick på norrmännens linje och det blir tillslut tre norska bröder från start i måndagens final på 5000 meter.

Mitt i dramat stod brödernas tränare och pappa, Gjert Ingebrigtsen. 

– Det här har varit helt förfärligt. Men ju mer tid som gick, desto mer säkra var vi på att de skulle acceptera vår överklagan. Jag skjuter bara från höften alltid, men så kom det någon som kan reglerna och lyckligtvis är det nu tre killar i finalen, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet