Ryssland får tävla i OS. Foto: Bildbyrån

Cas halverar Rysslands avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Idrottens skiljedomstol Cas har beslutat att halvera Rysslands avstängning från OS och VM från fyra till två år.

Det innebär att ryska idrottare inte får vara med i OS i Tokyo nästa sommar och vinter-OS i Peking 2022 om de inte kan garantera att de är rena från dopning. I så fall får de tävla under neutral flagg.

Avstängningen gäller till den 16 december 2022, uppger Cas i ett pressmeddelande.

Den internationella antidopningsorganisationen Wada beslutade den 9 december i fjol att stänga av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. Avstängningen gäller OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter). De bedömdes bland annat ha manipulerat data från deras laboratorium.

Därmed tvingas ryska idrottare, om de kan bevisa att de är oskyldiga till dopningsförseelser, numera tävla under neutral flagg.

Rusada överklagade avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas. I dag meddelade Cas att de halverar Rysslands avstängning från fyra till två år.

Avstängningen gäller till den 16 december, 2022.

Straffets proportionalitet

Cas-domarna skriver i ett uttalande att de ser allvarligt på dopning, men att man också tittat på strafflängdens proportionalitet. De anser att man med ett något kortare straff lättare kan förändra kulturen i rysk idrott och ”uppmuntra nästa generation ryska idrottare att delta i ren internationell idrott.”

Redan 2015 stängdes ryska idrottare av från internationellt tävlande sedan professor Richard McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Avstängningen gällde till och med vinter-OS 2018. Enbart de ryska idrottare som kunde bevisa att de var rena och inte varit inblandade i dopningsskandalen i OS i Sotji 2014, fick tävla under neutral flagg.

ARKIV: Därför stängs Ryssland av (9 december, 2019)

Rysslands avstängning

Ryska idrottare och tränare får bara delta i mästerskap om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte har manipulerats. Ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

Representanter för den ryska regeringen – exempelvis president Vladimir Putin – får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada.

Representanter från den ryska regeringen och personer på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte ackreditering till de stora mästerskapen.

Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

Den ryska flaggan får inte hissas vid de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.

Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.