Rysslands medverkan i nästa års OS avgörs i Cas-förhandlingarna. Foto: Maxim Shipenkov/EPA/TT

Dom mot rysk dopning väntas innan årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året stängdes Ryssland av från internationell idrott.

De överklagade avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas – som nu meddelar att en dom väntas komma innan årsskiftet.

Den internationella antidopningsorganisationen Wada beslutade den 9 december i fjol att stänga av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. Avstängningen gäller OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter). De bedömdes bland annat ha manipulerat data från deras laboratorium.

Därmed tvingas ryska idrottare, om de kan bevisa att de är oskyldiga till dopningsförseelser, numera tävla under neutral flagg.

I måndags tog idrottens skiljedomstol, Cas, upp ärendet och nu rapporterar nyhetsbyrån AP att en dom väntas komma innan året är slut enligt ett uttalande från Cas själva.

ARKIV: Wada-chefen: ”Det är tillbaka till kalla krigets dagar” (18 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.