De olympiska ringarna. Foto: Bildbyrån

Japan svarar på ryska OS-attacken

Uppdaterad
Publicerad

I dag svarar Japan på de påstådda ryska cyberattackerna mot OS i Tokyo. En talesman för den japanska regeringen säger idag att man kommer att vidta motåtgärder.

– Vi kan inte blunda för illvilliga cyberattacker som kan skaka grunden för demokratin. Tokyos olympiska kommittée är ett internationellt evenemang som fångar global uppmärksamhet och vi är väl medvetna om vikten av cybersäkerhetsåtgärder, säger ministern Katsunobu Kato.

Det var igår som nyheten kom att sex ryska underrättelseagenter åtalas i USA. De misstänks för att ha planerat cyberattacker mot bland annat OS och Paralympics i Tokyo.

Enligt åtalet har de sex misstänkta ryska underrättelseagenterna genom dataintrång ”haft för avsikt att stödja den ryska regeringens strävan att underminera, utöva hämnd mot eller på annat sätt destabilisera” Ukraina, Georgien, valen i Frankrike samt vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018, skriver ABC News.

Enligt Reuters planerades också attacker riktade mot OS i Tokyo, som skulle ha arrangerats i sommar men som på grund av coronapandemin flyttats till 2021, och mot Paralympics.

Ryssland förnekar

Ryssland tillbakavisar anklagelserna, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria.

– Det är tydligt att den här informationen inte är sann. Den har skapats för att elda på antiryska känslor i det amerikanska samhället och utlösa en häxjakt och en spionmani, säger en talesperson för Rysslands ambassad i USA.

Samarbete med USA och Storbritannien

– Vi kommer att fortsätta att driva internationell informationsdelning samtidigt som vi starkt främjar cybersäkerhetsåtgärder för att uppnå framgångsrika Tokyo-spel., säger Kato.

Katsunobu Kato berättade också att Japan är i nära kontakt med USA och Storbritannien i frågan och samlar in och analyserar information, men han ville inte ge ytterligare detaljer.

Haft liten påverkan

OS-organisationen säger i ett uttalande att man gjort stora säkerhetsinsatser mot cyberattacker och att man haft väldigt lite störningar på sina plattformar.

”Vi ser hela tiden olika typer av cyberattacker på plattformarna som ägs av Tokyo 2020, men de har inte haft någon större påverkan på vår verksamhet”, säger talespersonen Masa Takaya.

KLIPP: Jacob Hård: ”Ett unikt beslut – bara världskrig har flyttat OS” (24 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jacob Hård: ”Ett unikt beslut – bara världskrig har flyttat OS”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS 2020

Mer i ämnet