Foto: TT Nyhetsbyrån

Semenya lekte hem segern på ovan distans

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste dagarna väntas Caster Semenya få veta om hon måste medicineras för att få tävla.
I väntan på besked passade 28-åringen på att vinna 5 000 meter på Sydafrikanska mästerskapen, en ovan distans för löparen.

Caster Semenya kontrollerade loppet och vann enkelt på tiden 16.05,97 i Germiston, Sydafrika. 45 sekunder över Melissa Duncans världsårsbästa.

Att löparstjärnan springer 5 000 meter är mycket ovanligt. Men det är en distans som hon i teorin skulle få springa på i VM i september om det stundande beslutet i Idrottens skiljedomstol Cas går emot henne. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) kräver att kvinnor som är hyperandrogena, som har för mycket manligt könshormon, måste medicineras för att få tävla.

Cas har utlovat ett besked innan månadsskiftet april–maj. Medicinering skulle krävas för sträckorna 400 m, 800 m och 1500 m.

Semenya kvalificerade sig även till final på 1500 meter, och trots att 28-åringen sprang långt under sitt personbästa var hon nio sekunder snabbare än tvåan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer