Coronaviruset kan hota OS

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset bara fortsätter att spridas, och nu börjar det till och med spekuleras kring att OS i Tokyo i sommar kan vara i fara.

– Policyn just nu är en förfrågan om en direkt handlingsplan, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato.

Samtidigt som coronaviruset håller på att få en europeisk bas i Italien, så är det Kina som är epicentrum, med nästan 80000 fall och mer än 2600 döda. Grannen Sydkorea har nu nästan 1000 fall och 11 döda, medan OS-arrangören Japan närmar sig 200 fall och har en död i viruset. Den japanska högstaligan i fotboll väljer nu att skjuta upp alla matcher under drygt två veckor, och lag-VM i bordtennis i Sydkorea i mars är uppskjutet.

Tre månader till beslut

IOK-medlemmen Dick Pound sade idag att man bara har tre månader på sig att bestämma huruvida OS ska avgöras som planerat eller inte, samtidigt som japanerna själva försöker visa allvar, men inte panik.

Coronapandemin

– Om du pratar med många människor på nära håll så finns det en risk för att sprida infektionen även utan att hosta eller nysa, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet