Foto: Bildbyrån

Vaccinationsbevis införs för större idrottsevenemang inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill införa covidpass för större offentliga tillställningar inomhus från den 1 december. Gränsen går vid 100 personer och för idrotten innebär det att arrangörer behöver använda sig av vaccinationsbevis för att kunna ha fulla läktare.

– FHM har inkommit med en hemställan till regeringen om vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd. Regeringen avser att gå vidare med förslaget, säger minister Amanda Lind.

Den 29 september hävdes de sista publikrestriktionerna och då kunde det bli fullsatta läktare runtom i idrotts-Sverige igen. Nu kommer restriktioner igen, men inte i form av antalet åskådare.

Istället vill FHM att man ska införa vaccinationsbevis på större evenemang.

– Vi bedömer att vi står inför en större smittspridning även här i Sverige. Därför vill vi nu vidta åtgärder. Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Att kunna använda vaccinationsbevis som ett alternativ till nya restriktioner är något regeringen har förberett länge, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind, som även har ansvar för idrottsfrågor.

Det blir inte ett krav på vaccinationsbevis, men om arrangörer inte använder sig av det så gäller vissa restriktioner för arrangemanget.

– De begränsningar som kan komma att införas är bland annat regler om antalet personer per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap, säger Tegmark Wisell.

Från ishockeyligan SHL:s sida välkomnar man beskedet om vaccinationsbevis.

– Om det ska införas ett covidpass nu, så är det viktigaste för oss att vi fortfarande kan ha fulla arenor. Det här var en diskussion som fördes strax innan man släppte på alla restriktioner. Då var vi positiva till covidpass under förutsättningen att man släpper upp helt på arenorna, att man inte har sådana begränsningar också, sade vd Jenny Silfverstrand till SVT Sport tidigare idag.

– Vi har inte förberett oss på det här, men jag har varit övertygad och beredd på att något kan hända, säger SHL-laget Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård.

Här är alla turer i publikfrågan

2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från den 1 november.

1 november: Falkenberg tar in 267 personer i hemmamatchen mot Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

31 mars: Regeringen beslutar enligt Folkhälsomyndighetens begäran att skjuta på lättnaderna av publiktaket till den 3 maj.

12 maj: Regeringen förlänger restriktionerna gällande publik på idrottsarenor med ytterligare två veckor. Den 1 juni blir det möjligt med mer publik – upp till 500 personer.

1 juli: Fotbollsklubbarna i de två högsta serierna på dam- och herrsidan får ta emot 3 000 supportrar på arenorna. De arenor som har möjlighet kan dessutom ta emot 3 000 per sektion eller avgränsad yta på läktarna.

3 juli: Norrköping tar emot Malmö FF inför 2 487 åskådare. Det är första gången det är fler än 300 åskådare på en herrallsvensk match sedan 2019.

7 september: Regeringen meddelar att deltagartaket på evenemang och allmänna sammankomster tas bort från 29 september. Det betyder att läktarna kan fyllas igen.

1 december: Regeringen meddelar att man jobbar med att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, inomhus, för fler än 100 personer från den 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.