Cricket i Sydafrika – inte längre en sport bara för vita

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas näst största sport Cricket har länge varit en sport för vita. Under apartheidtiden var färgade och svarta spelare inte ens tillåtna att delta på elitnivå. Men nu görs försök att öka mångfalden inom sporten genom att helt enkelt kvotera in svarta och färgade spelare in i lagen.

– Om du vill hitta ojämlikhet i Sydafrika ska du titta på cricketen. I princip allt som forfarande är fel i Sydafrika syns i cricketen, säger Lewis Manthata från Gauteng Cricket Board.

Nyss avslutades VM i cricket och det sydafrikanska landslaget föll i semifinalen mot Nya Zeeland. SVT har besökt Soweto Cricket Club, som är en av Sydafrikas äldsta svarta cricketklubbar. Klubben har tagit fram flera av de allra största svarta cricketstjärnorna. 

Men trots att många här drömmer om att bli stjärnor i landslaget känner de att de är motarbetade på grund av sin hudfärg.

#sportkorrarna

– Det är nästan bara vita grabbar som tas ut till de större lagen. Det känns som att de tar in några få svarta bara för att de måste, säger Paballo Tshudi som tränar hos Soweto Cricket Club

Kritik mot överklassen

Väldigt få svarta spelare har lyckats ta en plats i det sydafrikanska landslaget. För att ändra på det här har man infört kvotering på klubbnivå. Reglerna har nyligen skärpts så att varje klubb som representerar en större region måste ha sex icke vita spelare, varav minst tre ska vara svarta. 

Kritikerna menar att den vita överklassen i Sydafrika helt enkelt vill hålla cricketen för sig själva. Och att det finns djupgående historiska och kulturella skäl till detta.

– Cricket representerar den allra finaste brittiska idrottstraditionen. I princip alla spelare i Storbritannien kommer från de fina privatskolorna där cricket spelas dagligen. Sydafrika är en spegel av detta, säger Lewis Manthata från Gauteng Cricket Board.

Lewis Manthata pekar på att i stort sett inga företag sponsrar cricketklubbar i de svarta områdena i Sydafrika, medan vita klubbar får mycket pengar.

Undrar om det finns en vit agenda

– Fotbollsklubbarna här i Soweto får däremot mycket pengar. Det får mig att ställa frågan om det finns en agenda bakom det vita näringslivet i Sydafrika. Att de hellre ser att svarta spelar fotboll, säger Lewis Manthata.

Temba Bavuma är det sydafrikanska landslagets förste svarte reguljäre slagman genom tiderna. SVT träffar honom under träningen hos topplaget Highveld Lions. Men trots att Tema Bavuma inte gillar inte kvoteringsreglerna tycker han att det är mycket viktigt att det finns svarta cricketspelare på toppnivå.

”Alla färger ska finnas”

– Jag förstår att jag är en viktig symbol för många svarta ungdomar och det är ett extra ansvar på mina axlar. Vi är en regnbågsnation och alla färger ska finnas i cricketen. Men man måste ta sig in på idrottsliga meriter, inte genom kvotering, säger Temba Bavuma.

De som är för kvoteringen menar att utan reglerna så kvoteras vita in i tysthet och att den omåttligt populära cricketen bara kan bli bättre om den svarta majoritetsbefolkningen bjuds in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sportkorrarna

Mer i ämnet