Den 19:e etappen av Tour de France avbröts. Foto: TT

Etapp avbruten efter hagelstorm i Touren – Bernal tilldömd segern

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hagelstorm så togs det kontroversiella beslutet att dagens nittonde etapp skulle avbrytas i förtid. 37 kilometer från den ursprungliga målgången i Tignes.

– Jag sitter och är lite småchockad, säger experten Anders Adamson i Eurosports sändning.

Det var chockade cyklister som mottog beskedet påväg ner från tourens högsta stigning i Col d'Iseran. Trots ivriga besked från motorcyklarna så var det många åkare som vägrade stanna och fortsatte i full fart ned mot målgången i Tignes.

– Det här är extremt ovanligt i en extremt tuff etapp. Jag sitter och är lite småchockad, säger experten Anders Adamson i Eurosports sändning.

Bröts efter hagelstorm

Beskedet från tävlingsledningen blev att sluttiderna istället skulle tas på toppen av den 2700 meter höga toppen Col d'Iseran. I dalen nedanför hade det lynniga alpvädret slagit till med en hagelstorm och efterföljande jordskred. Från bilderna kunde man se hur funktionärer med grävskopor desperat försökte skotta bort haglet från vägbanen, men utan framgång.

Vägförhållandena bedömdes som för farliga och den nittonde etappen av Tour de France bröts. Många åkare såg upprörda ut när de mottog beskedet i ett avgörande läge påväg ned mot målgången.

Resultaten fortfarande oklart

Istället för den ursprungliga målgången i Tignes så räknas sluttiderna på toppen av Touren tuffaste stigning på Col d'Iseran. Tävlingsledningen har inte haft någon officiell checkpoint på toppen av Col d'Iseran och ingen av dagens åkare kommer att bli utnämnd till etappsegrare, endast tiderna räknas. Vanligtvis får etappsegraren bonussekunder att räkna av sin totaltid men så blir det alltså inte idag.

Trots uteblivna bonussekunder så tar Egan Bernal den gula ledartröjan ifrån Julian Alaphilippe, 45 sekunder före fransmannen. Nu återstår endast två etapper av årets Tour de France och Egan Bernal har skaffat sig ett utmärkt slagläge inför avslutningen.

För Julian Alaphilippe verkar den tappade ledningen varit väntad:

– Det var en dröm att bära ledartröjan. Från stunden jag fick den började jag drömma, men jag trodde aldrig att jag kunde vinna touren, säger Alaphilippe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.