Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Iwarsson, ordförande i gymnastikförbundet och ledamot i riksidrottsstyrelsen, valde att dra sig ur racet om RF-ordförande Foto: Bildbyrån

Män på tyngsta posterna i svensk idrott: ”Inte nöjd med den bilden”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen motkandidat till Karl-Erik Nilsson finns längre kvar i racet om att bli ny ordförande i Riksidrottsförbundet. Det innebär att det inom kort, med stor sannolikhet, åter kommer vara tre män på de tre tyngsta posterna inom svensk idrott.

– Jag känner mig inte nöjd med den bilden, säger Anna Iwarsson som var en av motkandidaterna som drog sig ur.

I måndags föreslog RF:s valberedning Karl-Erik Nilsson som huvudkandidat till ordförandeposten i Riksidrottsförbundet. Inte långt senare meddelade hans båda motkandidater, Anna Iwarsson och Helena Carlsson, att de drar sig ur. 

Anna Iwarsson, ordförande i gymnastikförbundet och ledamot i riksidrottsstyrelsen, menar att det handlade om respekt för valberedningens beslut.  

Idrott och politik

– Jag har hela tiden tänkt att valberedningen är professionella och har en tät dialog med medlemmarna. Så när de har presenterar sitt förslag är det väldigt genomarbetat och genomtänkt. Och i det här fallet valde man Karl-Erik Nilsson.

Män på de tyngsta posterna

Nyligen valdes Hans von Uthmann till ny ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté och Fredrik Reinfeldt som ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.  

När Karl Erik-Nilsson med stor sannolikhet väljs som ny RF-ordförande på årsstämman i Uppsala om en månad, innebär det att enbart män kommer sitta på de tre tyngsta posterna i svensk idrott.  

Är det något du har reflekterat över?  

– Självklart. Det är väldigt viktigt att vi har en mångfald av förebilder inom idrottsrörelsen. Jag ser fram emot att påverka och göra skillnad i det arbetet.

Hade det inte då varit viktigt att vara kvar som kandidat då?  

– Det är en väldigt relevant fråga. Men det kanske inte handlar om bara en enskild person som i mitt fall. Utan det är nåt hela styrelsen måste jobba vidare med, säger Anna Iwarsson.

Den andra tidigare motkandidaten Helena Carlsson skriver i ett sms till SVT Sport:

”Jag ville verkligen det här och jag hade önskat att jag var valberedningens förslag. Just för att jag tror att jag hade kunnat bidra med mina erfarenheter och göra skillnad för svensk idrott. Nu har valberedningen lagt sitt förslag som naturligtvis är förankrat med förbunden.”

Hör mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet