Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans von Uthmann vald till ny ordförande i SOK. Foto: Bildbyrån

Hans von Uthmann ny ordförande i SOK

Uppdaterad
Publicerad

Hans von Uthmann.
Så heter Sveriges Olympiska Kommittés (SOK:s) ordförande.
Han röstades igenom efter en hård debatt.
– Vi båda kämpade för att vinna, säger von Uthmann till SVT Sport.

64-årige Hans von Uthmann, som tidigare varit ordförande i Svenska basketbollförbundet, har suttit i SOK:s styrelse i tolv år och har sedan slutet av 2022 varit tillförordnad vice ordförande. Han var valberedningens förslag som uppdraget som ordförande för SOK de kommande de två åren, och fick årsmötets förtroende efter en lång debatt på torsdagskvällen.

– Jag är väldigt glad. Jag känner mig tacksam och hedrad över att jag har fått det här förtroendet, säger Hans von Uthmann till SVT Sport.

Hans von Uthmann ersätter Mats Årjes som valde att avgå till följder av anklagelser om sexuellt ofredande, något som han dock friades från i tingsrätten.

Valet var dock inte enhälligt. Motkandidaten, 56-årige Per Palmström, fick 18 av 40 röster i den slutna omröstningen.

– Vi var två kandidater och så som idrotten är så kämpade vi för att vinna, det är fullt naturligt. Det är också en tydlig demokratisk process att vi har diskussioner och att olika förbund kan plädera för sina kandidater.  Det tycker jag är ett utmärkt exempel på hur bra det fungerar, säger von Uthmann.

”Hans är bäst lämpad”

Palmström har tidigare suttit i SOK:s styrelse och varit vice ordförande i Svenska fäktförbundet. Han försökte även bli ordförande även 2018 men förlorade då mot Mats Årjes.

– Hans är den som är bäst lämpad att ta oss till det mål som vi nu vill komma till, och det målet är OS 2030. För att vi ska komma dit, så krävs framför allt en sak: Att få svensk idrott att samverka, sade Svenska skidförbundets vice ordförande Stefan Bessman.

KLIPP: Här blir Hans von Uthmann vald till ny SOK-ordförande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans von Uthmann vald till ny SOK-ordförande

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play