”De vill riva mitt hus för 17 dagars OS”

”De vill riva mitt hus för 17 dagars OS”
Om 1,5 år inleds OS i Rio de Janeiro. Det byggs för fullt i stan men som ofta hamnar några i kläm. Följ med till favelan mellan OS-parken och OS-byn där de boende kämpar för sina hus.

Den stora OS-parken byggs i utkanten av Rio de Janeiro. Det lilla bostadsområdet Vila Autódromo ligger vägg i vägg med parken - bara en mur skiljer dom åt. OS-arrangörerna vill ha bort favelan inför OS, till nästan vilket pris som helst.

– Vi är brasilianare, vi gillar att stötta och heja men det är inte rätt att de tar bort mitt hus för 17 dagars OS. Jag är helt säker på att de tävlande inte heller tycker det. Vi borde kunna ha OS o ändå få bo kvar, säger Maria da Penha som bott i favelan i 22 år. 

Maria jobbar som städerska och har byggt upp sitt eget hem i området. Och nu kämpar hon för att få stanna.

– Borgmästaren lovade att vi skulle få bo kvar, men det blev inte så, säger hon. Nu bearbetar de mindre grupper och vill få dem att ge med sig, i förhandlingar. Det förekommer inget tvång, de respekterar våra rättigheter. De vet vilka rättigheter vi har och kan inte tvinga oss. Men de pressar oss mentalt. De river hus, erbjuder oss pengar, det dammar här o OS-parken bara växer. Och vi blir alltmer inklämda.

Hus för 7 miljoner kronor

Stadsdelen var ett område med baracker o små hus när det bildades. Därför har ordet favela följt med, trots att det nu oxå finns stora o värdefulla hus här.

Men idag är stadsbilden märklig där ett hus rivs så fort nån gått med på att flytta. 580 familjer bodde här - men de senaste åren har hälften flyttat. Och många som bor kvar förhandlar och erbjuds höga belopp för att lämna sina hus.

– Här finns så fina hus att de erbjuder runt 7 miljoner kr, berättar Maria da Penha.

– Om du får erbjuds några miljoner, kommer du flytta då?

–Nej, jag tänker bo kvar. Jag trivs här. Pengar är något man tjänar men de avgör inte vem jag är. Jag byggde mitt hus och jag älskar det här området. Det här är mitt hem och här är jag lycklig.

”OS-beskedet tvingar folk att flytta”

Theresa Williamson följer utvecklingen med spänning. Hon är stadsplanerare o aktivist, föddes i Rio o har bott här de senaste 14 åren. Hon berättar att många boende i stans favelor tvingats flytta efter OS-beskedet.

– Under 20 år, 1988-2008 skedde nästan inga vräkningar alls. OS-beslutet gav byggherrar och folk med en annan syn på staden möjlighet att få bort fattiga bostadsområden. Över 19 000 familjer har vräkts hittills.

Vila Autódromo kamp har blivit så omskriven o känd att det blivit svårare för myndigheterna att köra över invånarna - och den lilla stadsdelen har blivit en förebild för många.

– Vila Autódromo representerar hopp. Om du säger nej kan det gynna din familj. De boende i området får vara kvar eller få marknadsmässig kompensation för första gången nånsin i Rios historia, säger Theresa Williamson

Flyttas till annat boende

OS-arrangörerna räknar ändå med att få bort favelan inför OS.

– För Vila Autódromo har man tagit fram ett projekt, "Parque Carioca"- en knapp kilometer härifrån, dit de boende flyttas. De får ett nytt boende med mycket hög kvalitet. De som flyttat är nöjda. Det finns ju alltid några som säger nej, men det går bra, säger Roberto Ainbinder, projektledare för OS-parken.

Men det är ett känsligt ärende och OS närmar sig. Och frågan är om det kan gå så långt att man till slut vräker folk med våld.

– Jag tror inte att det sker, men hoten har ökat de senaste 18 månaderna från myndigheternas sida och det kan bli ännu värre, menar Theresa Williamson.

"Vi pressas ihop mer och mer"

– Det är lite skrämmande, för varje dag som går kommer de allt närmare, säger Maria da Penha och tittar ut från sin balkong där hon ser bygget. Det känns som om de ska sluka oss, som om vi pressas ihop mer och mer.

– För där ligger OS-parken, och där byggs OS-byn där de tävlande ska bo, säger hon och pekar åt andra hållet. Vi ligger mitt emellan så det känns som om vi trycks ihop.

– Men om du bor kvar ser du väl spelen bra härifrån?

– Visst. Om jag... Jag ska bo kvar! Jag är mycket envis. Jag får fin utsikt, ska ta bilder så det blir jättebra säger hon och skrattar.

Nu tvingas de boende flytta 

Nu har myndigheternas tålamod med de boende i Vila Autódromo tagit slut. Borgmästaren har beslutat tvångsinlösa 58 bostäder i favelan.

– Jag fick reda på det genom andra boende. Jag vill inte flytta, säger Maria da Penha som medverkande i Sportspegelns reportage om Vila Autódromo. 

Det är hemsidan UOL Esporte som skriver om nya beslut runt den lilla favelan just intill OS-parken som byggs i Rio de Janeiro.

Borgmästaren Eduardo Paes har skrivit under ett dekret som klargör att husen i Vila Autódromo måste beslagtas för att göra plats för vägar och annat runt OS-parken. Samme borgmästare har tidigare lovat att de som ville bo kvar i favelan skulle få göra det. 

– Vi visste att han inte talade sanning. Och nu ser vi resultatet, säger Marcia Lemos, en annan av de arga invånarna som blir av med sitt hus. 

Enligt UOL kommer bostäderna tvångsinlösas snarast.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.