Misstänkte ex AIK-spelaren i rättegång för matchfixningshärvan. Foto: Bildbyrån

På torsdagen faller domen i matchfixningshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 i dag faller domen mot den före detta AIK:aren och den utpekade 37-åringe kumpanen som misstänks för grovt mutbrott.

Männen misstänks för att ha försökt muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos i samband med det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK i maj 2017.

För två veckor sedan hölls förhandlingarna i Stockholms tingsrätt där en före detta AIK-spelare och en utpekad kumpan misstänks för grovt mutbrott.

Männen ska ha stämt träff med AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos med motivet att få AIK-målvakten att se till att AIK förlorade det allsvenska mötet med IFK Göteborg i maj 2017.

Stamatopoulos larmade om det misstänkta mutförsöket till klubbledningen. AIK rapporterade till Svenska Fotbollförbundet och matchen sköts upp.

Utredarna har sökt hjälp av FBI

Under rättegången tillbakavisade de misstänkta männen brottsanklagelserna. Åklagarens huvudvittne under rättegången bestod av Kenny Stamatopoulos vittnesmål, men också hemlig telefonavlyssning, kommunikation på sociala medier mellan männen och Stamatopoulos och övervakningsfilm från restaurangen där mötet skedde där det misstänkta mutförsöket ska ha ägt rum. För att ytterligare försöka stärka bevisningen sökte utredarna även att få hjälp av den amerikanska federala polisen FBI och underrättelseorganisationen Homeland Security med läppavläsningsexperter. 

Åklagaren yrkar på fängelsestraff om minst två år för grovt givande av muta för både den tidigare AIK-spelaren, samt 37-åringen. Försvaret menar att det saknas tillräcklig bevisning och att det som finns är för svagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.