Åklagaren yrkar på två års fängelse för förre AIK:aren

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls den stora matchfixningsrättegången i Stockholms tingsrätt där den tidigare AIK-spelaren och hans 37-åriga kompanjon står misstänkta för grovt mutbrott.
Åklagaren yrkar på två års fängelse för de båda misstänkta.
– Alla tror jag är skyldig till något jag inte har gjort, vädjade ex-AIK:aren i rätten.

Det var i maj förra året som mötet mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in på grund av att det hade larmats om ett misstänkt matchfixningsförsök.

Det framkom senare att AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos – enligt egen utsago – blivit uppmanad av en tidigare AIK-spelare att påverka resultatet i matchen. Involverad var också en 37-årig vän till den åtalade ex-AIK:aren.

Brast i rätten

När rättegången idag inleddes klockan 09.00 i Stockholms tingsrätt förhördes först de två misstänkta. Då brast det tidigt för den tidigare AIK-spelaren.

– Ursäkta mig, sa spelaren som tog en liten paus och grät öppet i rätten.

– Alla tror jag är skyldig till något jag inte har gjort. Det värsta med det här är att jag inte fick chansen att ge min version. Kenny får priser. Jag framstår som skyldig.

De två misstänka nekade till brottet och försvaret handlade egentligen om att allt bara varit ett skämt som Stamatopoulos inte förstått.

Efter lunch hölls vittnesmål med Kenny Stamatopoulos, AIK:s tränare Rikard Norling och Charlie Mian (tidigare kommunikationsansvarig i AIK).

Kenny Stamatopoulos stod kvar vid sin redogörelse och berättade i detalj hur det gick till när han erbjöds en muta.

– Jag var väldigt god vän med spelare X, och det var svårt för mig att säga hans namn till AIK, säger målvakten som i god tro berättade allt för tränaren Rikard Norling.

Norling tog det till ytan

Han ville dock inte att chefstränaren skulle berätta för någon annan i AIK.

Rikard Norling sa i dag i rätten att han bröt mot det förtroende han fått från Kenny Stamatopoulos och avslöjade mutförsöket för klubbledning.

– Stamatopoulos sade att du får absolut inte föra det här vidare. Jag bröt mot vår överenskommelse. Min och Kennys. Jag visste inte vad konsekvenserna skulle kunna bli för min familj eller framförallt Kennys. Men jag såg förbi det helt enkelt. Jag tänkte att det får ske att min familj och hans familj råkar illa ut, annars har jag inget jobb att gå till i morgon. Det var tvungen att få ett stopp. Det behövde komma upp till ytan, säger Norling.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff om minst två år för grovt givande av muta för både den tidigare AIK-spelaren, samt 37-åringen. Försvaret menar att det saknas tillräcklig bevisning och att det som finns är för svagt.

Under rättegången fick båda frågan från domaren om de kan tänka sig samhällstjänst som alternativ till fängelse, båda sa ja. Det var dock ingen dom, utan en teoretisk fråga. Fälls de båda misstänkta männen för grovt mutbrott är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Dom meddelas den 6 december klockan 11.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer