Foto: TT/BILDBYRÅN

Jagade FBI:s läppläsare för att stärka bevis: ”Desperat”

Publicerad

En före detta AIK-spelare och en utpekad kumpan misstänks för att ha försökt muta AIK-målvakten Kyriakos Stamatopolous att medvetet förlora en match mot IFK Göteborg i maj 2017.
På torsdag inleds rättegången, och bevisningen består i huvudsak av Stamatopolous vittnesmål.
– De har försökt hitta en läppläsare för att stärka bevisningen. Det känns desperat, säger advokat Johan Åkermark till SVT Sport

Förundersökningen är omfattande. Bevismaterialet består bland annat av hemlig telefonavlyssning, övervakningsfilm från restaurangen där mutförsöket ska ha gjorts, säkrade konversationer mellan den misstänkte före detta AIK-spelaren och Stamatopolous på bland annat Whats app och en lång rad vittnesmål.

Utredarna har under förundersökningen vänt sig till NFC (Nationellt forensiskt center) för att undersöka möjligheten att tyda vad som sägs på den ljudlösa övervakningsfilmen från restaurangen.

Men läppläsning är inte en kunskap som NFC har och inte heller någon annan myndighet i Sverige. Utredarna testade då att gå vidare med läppläsningsspåret till ett privat företag i Sverige, men inte heller där fick man napp.

I ett sista försök vände sig utredarna till den amerikanska federala polisen FBI och till säkerhetsorganisationen Homeland Security, men eftersom läppläsning inte godtas som bevisning i amerikanska domstolar så fick den svenska polisen nobben även där.

– Det känns desperat, säger advokat Johan Åkerman, och fortsätter:

– Jag tycker att det säger en del om bevisningen. Jag tror att åklagaren får svårt att fälla min klient.

SVT Sport har sökt den före detta AIK-spelaren som misstänks för mutbrottet, men han har avböjt att kommentera anklagelserna för SVT.

– Min klient har valt att bara prata med Dagens Nyheter innan rättegången, säger Johan Åkermark.

Kammaråklagare Johan Lindmark är förtegen inför rättegången.

”Jag har inga offentliga uppgifter angående om XX (klienten) är eller har varit misstänkt för annan matchfixning än den som avses med åtalet. I övrigt har jag inga kommentarer”, skriver kammaråklagare Johan Lindmark till Uppdrag granskning

I intervjun med DN säger den misstänkte spelaren att han är oskyldig och att han tillbakavisar alla anklagelser.

Skeptisk till bevisningen

Den före detta AIK-spelaren åtalades misstänkt för grovt mutbrott i september, och på torsdagen inleds rättegången mot honom och en misstänkt kumpan.

Männen misstänks för att ha försökt muta den före detta AIK-målvakten Kyriakos Stamatopolous att medvetet släppa in mål för att förlora mot IFK Göteborg under en match 2017.

Stamatopolous larmade klubbledningen i AIK om det påstådda mutförsöket. AIK polisanmälde det misstänkta brottet och kopplade in förbundet som fattade beslut om att flytta matchen.

Nästan 1,5 år efter det misstänkta mutförsöket lämnade kammaråklagare Johan Lindmark in åtalet mot de två misstänkta.

Huvudvittnet är Kenny Stamatopolous där han berättar om hur vännen, den före detta AIK-spelaren, och hans kumpan ska ha försökt övertala honom att medvetet förlora mot betalning.

Den misstänkte AIK-spelarens advokat Johan Åkerman är skeptisk till åklagarens bevisning.

– Jag tycker inte att bevisen är övertygande, tvärtom. Det enda som pekar ut min klient är Stamatopolous version av samtalet.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matchfixningsskandalen: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer