Domen: Juventus i serie B

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen kommit i den italienska fotbollsskandalen. Juventus flyttas ned till serie B, där de får inleda med minus 30 poäng!

Dessutom blir Juventus av med sina ligatitlar från 2005 och 2006. Även Lazio och Fiorentina degraderas till serie B med 7 respektive 12 poängs avdrag.

Milan är kvar i serie A men får inleda med 15 poängs avdrag. 44 poäng dras bort från förra säsongen vilket stoppar Milan från spel i Champions League.

Fiorentina har i ett uttalande sagt att domen är ”totalt felaktig” och ”Vi ska kämpa i varje instans och med alla medel för att upphäva domen”.

Juventus förre general manager Luciano Moggi stängs av från all kontakt med fotboll i fem år, liksom klubbens vd Antonio Giraudo. Förre förbundsordföranden och IOK-ledamoten Franco Carraro stängs av 4 år och sex månader.

-Jag har inget att skämmas över och känner mig inte skyldig till något, säger Moggi.

Juventus spelar utanför serie A för första gången sedan klubben bildades 1897. Sedan dess har Juventus vunnit 29 ligatitlar, två Champions League, fyra italienska supercuptitlar, två europeiska supercuptitlar och två Intercontinentalcuptitlar.

Tusentals Laziofans har demonstrerat och det finns risk för upplopp enligt polisen. Italiensk tv har direktsänt hela kvällen och en tv-reporter attackerades av upprörda fans utanför domstolsbyggnaden.

Domslutet innebär att Inter och Roma är direktkvalificerade till höstens Champions League. Palermo och Chievo får kvala till turneringen.

Tidigare nedflyttade trion Treviso, Messina och Lecce tar Juventus, Lazio och Fiorentinas platser i den högsta serien.

Toscana-klubbarna Empoli och Livorno återfinns numera i Uefacupen till i höst.

Ingemar Jansson och

Marcus Björling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.