Foto: Bildbyrån

Nya siffror visar: Kraftig minskning av dopningstester under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dopningtester på elitnivå minskade med 30 procent under 2020 visar siffror från Antidoping Sverige som SVT fått ta del av.

Pandemin har gjort att organisationen tvingats ställa om.

– Det var framför allt perioden mars-april som antalet tester nästan var noll, säger Jenny Schulze, gruppledare för kontrollverksamheten på Antidoping Sverige.

Coronaviruset har påverkat det mesta i samhället sedan de första fallen konstaterades för ett år sedan. Möjligheten att genomföra dopningtester är inget undantag.

Siffror från Antidoping Sverige, som SVT fått ta del av, visar att antalet tester på elitnivå sjunkit med 30 procent under pandemin. 2019 genomfördes totalt 2908 tester och 2020 bara 2030.

Corona och idrott

Totalt genomförde Antidoping Sverige 42 procent färre dopingtester på elit- och motionsnivå.

Skapade grupp med andra länder

En anledning till minskningen är den mest kritiska tiden förra våren då i stort sett all idrott och alla tävlingar ställdes in.

Flera länders antidopningsorganisationer, däribland Sveriges, diskuterade då lösningar som sedan låg till grund för Wadas riktlinjer som kom ut i maj.

Först då upplevde Antidoping Sverige att testningen trappades upp igen.

– Vi var också tvungna att försöka göra en riskbedömning, vilka tester var nödvändiga och vilka kan vänta. Vår bedömning var att elitidrottarna och speciellt de som försöker kvalificera sig till OS och EM – de testerna är viktiga. Idrottare på lägre nivå fick stå tillbaka, säger Jenny Schulze.

”Vi har tänkt till lite mer”

Totalt, med idrottare på lägre nivåer inkluderade, gjordes 2464 dopningtester 2020. Det går att jämföra med 4962 föregående år.

Jenny Schulze medger att det finns en risk att den minskade testningen i fjol gör att dopningen ökar på lägre nivå. Men när det gäller elitidrottare ser hon ingen som helst anledning till oro.

– Vi har kanske tänkt till lite mer vilka vi tester och när eftersom vi inte kunnat göra riktigt lika många tester som vi tänkt. Jag känner inte att vi försummat några av elitidrottarna förra året. Av de testerna vi planerade att göra har vi gjort nästan 80 procent.

KLIPP: Se hela inslaget här

Så gick undersökningen till

SVT Sport gjorde en enkät med totalt 14 frågor som handlar om hur de OS-klara svenska idrottarna påverkats av coronapandemin. Enkäten skickades till samtliga OS-uttagna idrottare. I de idrotter där ett lag blivit uttaget men inga namn är klara har SVT gjort ett urval. I ridsporten har vi valt de tre ryttarna som är topprankade i sin gren, i bordtennisen har vi valt de två högst rankade spelarna och i fotbollslandslaget har vi valt de fyra som prisades på Fotbollsgalan som bäst på sin position. 21 av 28 idrottare svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 75 procent.

Ett år med corona

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetsartiklar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln: Special, om sportåret med corona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet