Här vinner Tinne Vilhelmsson Silfvén dressyren i Globen i fjol. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Don Auriello känns i toppform”

Uppdaterad
Publicerad

Tinne Vilhelmson Silfvén satte nytt svenskt rekord i Globen ifjol när hon vann Grand Prix-dressyren. Med hästen i fin form finns förutsättningar för nya svenskframgångar i helgen. – Don Auriello känns oerhört lättarbetad, säger Vilhelmson Silfvén.

Årets världscuptävling i Stockholm Horse Show handlar om dressyr, där Sverige de senaste åren skördat framgångar. Tinne Vilhelmson Silfvén har vunnit två år på raken och kommer i år till Stockholm med sin bästa häst.

– Det känns jättebra. Don Auriello känns i toppform, så vi är väldigt på hugget. Samtidigt är det en skräckblandad förtjusning när vi vann förra året. Det skulle vara väldigt kul att vinna igen, men det är inte helt lätt. Det är bra deltagare och bra motstånd här.

Stockholm Horse Show

Trippel guldmedaljör utmanar

Totalt finns åtta nationer på plats i helgen. Bland annat holländaren Edward Gal på Glock's Voice, Patrik Kittels fru, Lyndal Oatley, Australien, på Sandro Boy och Hans-Peter Minderhoud, Holland, med Glock's Romanov. Vilhelmson Silfvén ser Edward Gal, med trippla guld från dressyr-VM 2010, som sin främsta utmanare.

– En absolut världsstjärna. Han är alltid väldigt svår att slå. Det gäller att rida bra helt enkelt.

Tinne Vilhelmson Silfvén har börjat världscuptävlandet utmärkt och ligger trea i tabellen.

– Det har gått jättebra. Jag har ridit Odense och Stuttgart och tycker att det har fungerat jättebra. Det har varit bra motstånadare och vi har ändå fått bra placeringar. Det känns bra så här långt.

Hur märker du att hästen är i toppform?

– När man har en häst som är glad och gillar att visa upp sig, tror jag. Det känns som att den fysiskt mår bra, att den är stark, pigg och fräsch. Det är många komponenter som ska vara på plats. Det där går alltid i vågor under säsongen. Just nu känns han oerhört lättarbetad och tycker det är jättekul att göra jobbet varje dag.

Bästa tänkbara förutsättningar för nytt toppresultat, alltså. Det svenska ekipaget vann ifjol på nya svenska rekordet i kür-sammanhang, 84.700.

Hur är det att rida på hemmaplan? Du satte nytt svenskt rekord i Globen ifjol.

– Det är en enorm upplevelse att rida på hemmaplan, och rida i Globen med den publiken och det publikstödet. Det är en obeskrivlig känsla. Det är oerhört peppande och roligt att få visa upp sig hemma.

Tinne Vilhelmson Silfvén och hästen Don Auriello får två träningspass i Globen innan det är dags för tävling lördag. Torsdag och fredag bekantar sig ekipaget med arenan inför helgen.

– Jag tror det handlar mycket om att jag och Don Auriello ska vara samspelta, så att han är trygg så att jag får ut all potential ur honom inne på banan. Det gäller att få sköna känslor i ridningen sista gångerna. Det är viktigt att få bra ”åk” sista gångerna. Det vore kul att få vinna igen.

Kittels häst fortfarande skadad

Patrik Kittel får inte göra säsongsdebut med sin topphäst Watermill Scandic. Hästen skadades lagom till EM i somras och fick stå över mästerskapet. Under hösten har han på nytt blivit skadad och det blir ingen comeback förrän i januari.

– Han är inte halt men rör sig inte helt normal, säger Patrik Kittel. Antagligen har han sträckt sig på något vis. Bättre att vila och så får vi göra comeback i januari istället.

Elever får chansen

Mats Hendeliowitz ersätter Patrik och kommer till Globen med sin 15-åriga valack Weihenstephaner.

– Det är tråkigt att jag inte får rida, säger Kittel. Men kul att ha fyra elever, som nu får chansen i världscupen i Stockholm. Mats är en av dem och det ska bli intressant för dem att rida på den här nivån.

”Viktigast att bli frisk”

EM-lagets trea Minna Telde tvingas stå över årets tävling sedan Santana fått en infektion och feber.

– Jättetråkigt, säger Minna. Men det viktigaste är ju att Santana blir frisk. Det kommer fler tävlingar. Veterinären har lovat att infektionen kommer att gå över, vilket förstås var ett skönt besked.

Sverige dominerar startlistan

Sju svenska ryttare finns på plats i Globen och ska tävla i världscupen. Totalt kommer 18 ekipage till start.

Kristian von Krusenstierna med Biggles, Cecilia Andrén Dorselius med Lennox och Charlotta Haid Bondegaard med Triviant, kompletterar Tinne, Mats och Jeanna Högberg på 15-åriga stoet Liza Minelli samt EM-ryttaren Malin Hamilton.

Fyrspann i SVT Play

Återigen kommer vi få chansen att titta på flera av världens bästa fyrspannsekipage. Fredrik Persson har tilldelats arrangörens wild card till världscupen i Stockholm.

Där möter han Sveriges bästa kusk och en av världens bästa sedan decennier, Tomas Eriksson som tog silver på årets EM. Medaljen var Tomas åttonde mästerskapsmedalj. Tomas, som vann VM 1990 och 2000, var på väg att lägga av i våras, men så dök en tysk sponsor upp och det blev en fortsättning på 51-åringens karriär.

Merittyngt startfält

Regerande världscupmästaren, holländaren Koos de Ronde, tävlar i Stockholm. Koos vann världscupfinalen i februari i år i Bordeaux. Segern var hans första VC-seger i karriären.

EM-guldmedaljörerna Michael Brauchle och Georg von Stein, Tyskland, samt regerande världsmästaren Boyd Exell från Australien kommer också till start.

Världscupen i Stockholm rids i två delar. På lördagen Grand Prix, det obligatoriska programmet, och på söndagen är det dags för küren, det fria programmet till musik. Segraren vinner bland annat en bil.

Så här sänder SVT från Stockholm Horse Show:

Lördag 30/11

11.30-14.00 Världscupen i dressyr, Grand Prix i SVT Play

15.30-17.00 Familjematiné i SVT Play

19.00-20.45 Internationell hoppning, final, i SVT Play

22.30-23.30 Sammandrag final internationell hoppning i SVT1

Söndag 1/12

10.45-11.45 Internationell hoppning, Stockholm Grand Prix i SVT Play

13.15-16.00 Världscupen i dressyr, kür i SVT Play

14.15-15.15 Sammandrag Internationell hoppning Stockholm Grand Prix i SVT1

15.30-17.55 Sammandrag världscupen i dressyr, kür i SVT1

19.00-19.50 Världscupen i fyrspann i SVT Play

Söndag 22/12

17.00-17.55 Julshow: Höjdpunkter från Stockholm International Horse Show i SVT1

På plats i Globen från SVT Sport:

Kommentator: Roger Blomquist @roblroger

Programledare och reporter: Maria Wallberg  @mariawallberg

Expertkommentatorer: Lotta Björe, Gunilla Byström och Kerstin Björndal

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Horse Show

Mer i ämnet