Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Damberg: ”Driver på för en lösning och besked”

Damberg svarar: ”Vi kommer att pröva frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Inreseförbudet gör att sportevemang ställs in och skjuts upp runt om i Europa. Skarp kritik har riktats mot regeringen och nu svarar inrikesminister Mikael Damberg.

– Vi kommer att pröva frågan men vår grundinställning är att när det gäller inreseregler så bör de vara gemensamma för hela EU, säger Damberg.

SVT Sport har under flera dagar försökt få en intervju med Damberg om hur corona-restriktionerna påverkar sportevenemang. Nu svarar inrikesministern på ett fåtal frågor, i samband med ett besök i Angered.

– Inreseförbudet i Europa är inte ett svenskt beslut. Det är ett gemensamt beslut inom EU, säger inrikesministern till SVT.

Inreseförbundet i EU stoppar resor som bedöms som icke-nödvändiga. Internationella skidskytteförbundet IBU beslutade i lördags att flytta världscuptävlingarna i Östersund 3-6 december. Istället för att hålla säsongens fyra första tävlingar på fyra olika orter kommer de fyra tävlingarna endast att hållas i finländska Kontiolahti och österrikiska Hochfilzen.

Under måndagen höll svenska skidskytteförbundet en livesändning med anledning av IBU:s beslut.

– Vi har velat framföra till regeringen att professionella idrottare ska ses som andra yrkesprofessionella personer och ska kunna göra undantag från inreseförbudet som råder från vissa länder och nationaliteter, säger Rikard Grip, generalsekreterare för skidskytteförbundet.

Mikael Damberg menar att regeringen försökt ta upp frågan om inreseförbudet i EU-kommissionen i ett försök att hitta en lösning som medlemsländerna ställer sig bakom.

Varför kan man inte se professionella idrottare som yrkespersoner som vilka som helst som kan få undantag för inresor?

– Det kan man definitivt diskutera men då måste vi göra det i Europa som helhet därför att det är ett inrikesförbud som gäller för hela EU. Därför är det viktigt att EU-kommissionen tar tag i det här frågan menar vi, säger Damberg.

Se hela intervjun med Damberg i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet