Ingen tävling på hemmaplan för Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån

Sverige tappar världscuptävling i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundet har beslutat att flytta tävlingarna i Östersund 3-6 december. Istället för att hålla säsongens fyra första tävlingar på fyra olika orter kommer de fyra tävlingarna endast att hållas i finländska Kontiolahti och österrikiska Hochfilzen.

– Det är oroande att vår regering är så saktfärdig att inkludera internationella elitidrottare i undantag för inreseförbud, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Sverige och Östersund kommer inte att få arrangera sin världscuptävling som planerat den 3–6 december, det skriver Internationella Skidskytteförbundet (IBU) på sin hemsida.

– Det var ett tufft beslut och vi tackar arrangörerna för deras förståelse och samarbetsvilja för att nå detta beslut, skriver IBU:s ordförande Nicklas Carlsson i ett pressmeddelande.

”Handlar om få idrottare som testas gång efter annan”

IBU beslutade vid ett möte på lördagen att göra om tävlingsschemat och krympa ned antalet tävlingstillfällen från fyra olika orter till två: Kontiolahti, Finland och Hochfilzen, Österrike.

”Våra grannländer och flera stora EU-länder som Tyskland har undantag men inte Sverige. Det är oroande att vår regering är så saktfärdig att inkludera internationella elitidrottare i undantag för inreseförbud. Det handlar om några få idrottare som testas gång efter annan”, säger RF-ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Enligt IBU kommer beslutet för säkra utövarnas hälsa och för att minimera logistiska risker till följd av resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer