Skidskyttarna Hanna Öberg och Stina Nilsson. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stina Nilsson: ”Sådant kan jag bli oerhört provocerad av”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg och Stina Nilsson upplever att de som kvinnliga idrottare betraktas annorlunda än manliga idrottare.
Nu reagerar de på kroppsfixeringen.
– Om jag till exempel lägger ut en bild på Instagram att jag äter en våffla då är det snabbt någon ”Bengt”, de heter oftast något sådant, som skriver att jag ”borde tänka på formen”, säger Stina Nilsson till Expressen.

I en intervju med Expressen resonerar de båda skidskyttarna kring kroppsfixering och säger att de är vana vid att få sina kroppar bedömda.

– Det finns en helt annan fixering vid hur idrottstjejer ser ut, att man i vissa fall bryr sig mer om det än själva prestationen, säger 24-åriga Hanna Öberg, som har både OS- och VM-guld på meritlistan.

– Som idrottskvinna finns det mycket mer förväntningar, jämfört med hur männen har det, att man ska se ut på ett visst sätt.

Stina Nilsson säger att kommentarerna ofta handlar om vad hon äter.

– Sådant kan jag bli oerhört provocerad av. Och det är inte bara jag som elitidrottare som får höra sådant här, mina tjejkompisar kan berätta om hur de i matköer kan få höra ”ska du verkligen köpa det där”, eller ”ska du ta så mycket av det där”, säger hon till Expressen.

Ericsson om vikthets i formel 1

Andra kvinnliga idrottare som har lyft samma problematik är till exempel friidrottaren Moa Hjelmer. Hon välkomnar debatten om vikthets inom idrotten.

– Om man bara fokuserar på kroppsbilder och visar sin kropp i perfekta vinklar så bidrar man till ett osunt samhälle, utan att man kanske vill det, sade hon till SVT Sport i april 2019.

Även manliga idrottare har uppmärksammat problemet med vikthets och ohälsosamma dieter i jakten på hundradelar. Svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson twittrade tidigare i år: ”Jag minns att det var extremt tufft mentalt och fysiskt att hela tiden försöka gå ner i vikt”.

KLIPP: Nilsson berättar om kraschen: ”Det är ett farligt yrke vi har valt” (15/9 -2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer