• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Sebastian Samuelsson är besviken efter beskedet om tävlingarna i Östersund Foto: TT Nyhetsbyrån

Samuelsson efter beslutet: ”Tydligt att man inte tar idrotten på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson och resten av svenska skidskyttelandslaget såg fram emot tävlingar på hemmaplan i inledningen av säsongen.

Nu hålls tävlingarna istället i Österrike och Finland och Samuelsson riktar kritik mot regeringen kring hanteringen av idrott i coronapandemin.

– Man är besviken på att regeringen inte gör ett undantag för elitidrottare. Det är tydligt att man inte tar idrotten på allvar, säger Samuelsson till SVT Sport.

Tredje till sjätte december skulle innebära hemmatävlingar för de svenska skidskyttarna i Östersund. Efter ett beslut från IBU, Internationella Skidskytteförbundet, fråntas Östersund tävlingarna som istället kommer att hållas i Österrike och Finland, detta för att undvika resor i så stor mån som möjligt och de medföljande smittspridningsriskerna.

Starkt kritik mot regeringen

Enligt Sebastian Samuelsson så är det den svenska regeringens ovilja att ge undantag till elitidrottare för inresor som gör att tävlingarna flyttas.

– Jag är besviken att inte regeringen har valt att göra ett undantag för elitidrottare. Så att amerikaner och ryssar kan åka in till landet. Att man inte får något svar i den frågan tycker jag är tråkigt. Om Finland kan arrangera tävlingar så tror jag att man kan göra det i Östersund också, säger Samuelsson till SVT Sport.

Du menar att det är regeringens agerande som har satt stopp för tävlingarna i Östersund?

– Ja i förlängningen så är det ju det. Jag tror att Östersund hade haft väldigt stora möjligheter att få behålla tävlingarna om man hade kunnat göra ett liknande undantag som man gjort i Finland för elitidrottare, folk som ska in i landet och arbete helt enkelt, säger Samuelsson och riktar också hård kritik mot regeringen gällande hanteringen av idrotten under coronapandemin:

– Under coronapandemin har det blivit väldigt tydligt att vi inte har en ren idrottsminister och att man inte tar idrotten på allvar. Det känns inte som att man har tillräcklig kunskap i de här frågorna.

SVT Sport har sökt idrottsminister Amanda Lind vars pressekreterare menar att detta är en fråga om polisens bedömningar som därmed ligger på inrikesministerns bord.

KLIPP: Grip: ”Det blir respektlöst”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rikard Grip: ”Det blir respektlöst”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer