Kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson är besviken på den svenska regeringens attityd. Foto: Anders Wiklund/TT & Göran Strand

Kommunstyrelsens ordförande: ”Vi är självklart besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Östersund skyller den uteblivna världscupen på den svenska regeringen. Detta eftersom regeringen aldrig gav besked om ifall skidskyttarna kunde garanteras inresa, något som både Österrike och Finland kunde ge.

Under lördagen kom beskedet: internationella skidsportförbundet (IBU) ställer in de planerade världscuptävlingarna i Östersund den 3–6 december. Istället kommer man att ha årets tävlingar i Kontiolahti i Finland och Hochfilzen i Österrike.

Det innebär att de tävlingar som var planerade till Östersund och franska Annecy Le Grand Bornard inte blir av.

Sverige kunde inte garantera inresa

Enligt svenska skidskytteförbundet motiveras beslutet bland annat med att Finland och Österrike kunde garantera att deltagarna skulle kunna resa in i landet – en garanti som Sverige inte kunde ge.

Nu riktar Östersunds kommunstyrelses ordförande Bosse Svensson hård kritik mot den svenska regeringen.

”Vi är självklart besvikna. Besvikna på att inte få stå värd för tävlingarna. Men kanske framförallt besvikna på regeringens attityd”, skriver han i ett pressmeddelande.

”Ren nonchalans”

Bosse Svensson menar att både Östersunds kommun och det svenska skidskytteförbundet var beredda på att genomföra en coronasäkrad tävling, men eftersom man aldrig fick besked om inresorna så blev det aldrig aktuellt.

”Ett nej från regeringen hade vi fått respektera, men detta att överhuvudtaget inte svara något är faktiskt ren nonchalans”, skriver Bosse Svensson.

Inte helt kört

Men hoppet om tävlingar i Östersund är inte helt dött – IBU har bett Sverige och andra arrangörer stå redo ifall pandemiläget gör att tävlingschemat behöver ändras under säsongen. Både Östersund och det svenska skidskytteförbundet meddelar nu att de är redo för ett sådant scenario:

”Vi väljer att vara hoppfulla men då måste regeringen också snabbt ta beslut och inte låta andra länder springa före oss”, säger Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer