Foto: Bildbyrån

Läkaren efter sista avstämningen: ”Hon verkar stark”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson står på start i Lenzerheide, Schweiz, lördag 28 december, när Tour de Ski inleds med damer 10 km masstart.

– Målsättningen är att gå in och köra hela touren, inte bryta efter tre tävlingar, säger tränaren Magnus Ingesson till SVT Sport.

Hon har tillsammans med fysio och landslagsläkare sedan november jobbat metodiskt och fokuserat med rehab efter knäskadan, där mjukdelar i ett tidigare opererat knä skadades.

Sista pusselbiten för att vara startklar för Tour de Ski var positiva svar efter två dagars tävlingsbelastning.

Tour de Ski

– Det är imponerande att hon kör så bra efter anpassad träning. Hon tävlar ändå mot andra tjejer som är med i landslagen. Hon verkar stark, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport.

SE MER: Tour de Ski kan göra om sista etappen

”Kom fram till att hon kör”

Ebba Andersson vann 15 km fristil i Scandic Cup i Östersund i överlägsen stil. Hon var en minut och 54 sekunder före tvåan Moa Molander Kristiansen. Dagen innan slutade hon på tredje plats i sprinten.

Ebba Andersson gjorde idag, innan beslut om comeback i världscupen, en sista avstämning med landslagsläkaren.

– Vi kom fram till att hon kör. Vi ville kolla om hon skulle känna någonting efter belastning i tävlingssituation, säger Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Sedan två till tre veckor har hon kunnat köra skidåkning, uppskattar Magnus Ingesson.

– Hon har nog känt på slutet att hon är startklar. Det har fungerat bra. Hon kom ganska fort på skidor. Hon har kört bra pass. Styrkemässigt fungerar det i benet, säger tränaren Magnus Ingesson.

”Individer som vill prestera”

Tour de ski inleds i Lenzerheide den 28:e december, och avslutas i Val di Fiemme med klättringen uppför Alpe Cermis 5 januari 2020. Totalt ska sju tävlingsdagar klaras av. Sista tuffa testet är slalombacken med en klättring på 420 meter. Från 860 till 1280 höjdmeter.

– Sedan får man se. Det kan ju bli ett bakslag på skadan. Men nu klarade hon av två tävlingar på rad här i Östersund. Jag tror inte det ska vara något problem, säger Magnus Ingesson.

Ebba Andersson tog åtta världscuppallplatser i distans ifjol. Tour de Ski blir världscupcomeback efter skadan.

– Det är ju klart att när hon går in i något, så vill hon prestera, dom är ju så de här individerna. Sedan får vi se var hon står någonstans. Hon har inte mött världseliten än, säger Ingesson.

ARKIV: Kallas mäktiga ryck i Tour de Ski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet