Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson tillbaka – åker Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem veckor av rehab är Ebba Andersson nu tillbaka. Och hon går direkt in i hetluften när hon åker Tour de Ski med start 28 december.

– Jag har verkligen sett fram emot att kunna tävla igen, säger hon.

Det var i samband med ett landslagsläger i november som Ebba Andersson skadade sig i samband med en löptur. Nu är hon tillbaka på den internationella scenen efter att ha deltagit i nationella tävlingar i Östersund den gångna helgen.

– Jag känner inte av några problem efter helgen och efter samtal med fysios och läkarteam känner jag att knäet är redo för fortsatt tävlande. Jag har verkligen längtat och sett fram emot att kunna tävla igen. Det är något som jag har jobbat stenhårt för den senaste tiden, säger Ebba Andersson i ett pressmeddelande.

– Jätteroligt, hon har haft det här som målbild sedan hon blev skadad, och nu lyckats nå dit, säger tränaren Magnus Ingesson till SVT Sport.

ARKIV: En 10-årig Ebba Andersson

Läkaren: ”Kom fram till att hon kör”

Ebba Andersson hade under dagen idag en planerad avstämning med landslagsläkaren Magnus Oscarsson. Läkaren ville höra Andersson om känslan efter belastning i tävlingssituation.

– Jag har pratat med Ebba idag, för att höra hur läget är efter tävlingarna hon gjorde i helgen. Hon skulle känna hur det kändes idag, och ta ett beslut utifrån det.

– Det är så vi har planerat sista veckan. Det är positivt, det håller. Vi kom fram till att hon kör, säger Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Tre veckor på snö

Ebba Andersson kom på snö relativt snabbt i rehabfasen. Tränaren Magnus Ingesson uppskattar tiden som ett par, till tre veckor, tillbaka.

– Dels fungerar knät, och dels fysiken ganska bra, men sedan ska hon översätta det här till tävlingssituationer. Det är hon lite ovan vid. Hon har inte tävlat mot världseliten än den här säsongen. Samtidigt som hon har gått på snö har hon fortsatt med innepassen, och rehabtränat under tiden.

Även Östberg tillbaka till Tour de Ski

Även för Norge kommer en åkare tillbaka. Det är förra årets tour-vinnare Ingvild Flugstad Östberg som efter att blivit stoppad i hälsokontroller inför världscuppremiären nu är tillbaka. Men några förväntningar på topplaceringar har hon inte på sig själv.

– Resultaten blir vad de blir. Det viktigaste nu är att känna glädjen, tävla igen och sedan ta det steg för steg, säger hon på norska förbundets hemsida.

Tour de Ski pågår mellan 28 december och 5 januari.

SE MER: Ebba Andersson om Kallas betydelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.