Utslagen Teodor Peterson erbjöds cigarett efteråt

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en misslyckad dag för de svenska herrarna i sprintstafetten i ett ymnigt snöande Planica. Förstalaget tog sig inte ens till final och Sveriges andralag slutade nia. Norge vann dubbelt. Teodor Peterson erbjöds en cigarett efteråt i omklädningstältet.

– Det var lite annorlunda, säger Peterson.

Busvädret gjorde att det temporära omklädningstältet vid stadion var eftertraktat efter semifinalen. Peterson gick dit och kände att det luktade cigarettrök.

– Jag försökte vänligt att be den som rökt att sluta. Iställetdrar han ut fram ett paket och undrar om jag vill ha en cigarett. Det var liteannorlunda, säger Peterson till NRK. 

Efter incidenten framförde den svenska ledningen klagomål till Fis om att rökandet måste upphöra, ett samtalsämne som diskuterades bland åkarna.

– Det är alldeles för mycket folk som röker här. Vi måste kämpa för rökförbud, det är en tradition som inte kommt hit, säger Sindre Björnestad Skar som vann stafetten med Erik Valnes.

Svenska andralaget tappade på sträcka fem

Sveriges andralag med Oskar Svensson och Marcus Grate lade sig långt ner i tiomannafältet i det tunga snöfallet men farten i täten bromsades upp så det var kontakt ända fram den femte sträckan när Oskar Svensson fick släppa efter ett norskt ryck.

Marcus Grate fick gå ut som åtta, 8,6 sekunder efter ledande Norge 1 med Erik Valnes. I mål var Grate nia. Han var 33 sekunder efter Norge 1 i mål efter en uppgiven sträcka.

SE MER: NORGE SPURTAR TILL SEGER

Gårdagens individuella vinnare Lucas Chanavat ledde och var på väg att ge det franska herrlaget den första segern i en sprintstafett någonsin men stumnade när norrmännen kom farande.

Frankrike slutade inte bättre än fyra efter att Finlands Joni Mäki bärgat den sista pallplatsen.

I kvalheaten böjarde det snöa till det andra, vilket gjorde att bara Frankrike och Italien gick vidare därifrån. Bland annat blev Ryssland och Sverige 1 med Teodor Peterson och Johan Häggström utslagna som femma. Alla åtta tiderna till final kom från det första heatet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.