Eddie Berglund vann igen – andra guldet

Uppdaterad
Publicerad

Han är råstark, 24-åringen från Långshyttan. Igår vann han guld i styrkelyft enkelt och idag lyfte han hem guldet i 67-kilosklassen i tyngdlyftning, där det blev guld i ryck men bara silver i stöt.

Världsmästaren Eddie Berglund vann igår guldet i styrkelyft med en sammanlgd vikt av 625 kg. Kanske satt det i kroppen en aning för det första försöket i dag i ryck på 111 kg såg segt ut.

– Jag är inte riktigt i form men fördelen med tyngdlyftning är att man inte behöver ta i så mycket, säger den urstarke Berglund i segerintervjun med SVT Sport.

Berglund fick visserligen upp stången över armarna men gav upp innan han kunde fullfölja.

I nästa försök hade han inga problem och med det lyftet var guldet säkrat. Övriga deltagare hade redan lyft färdigt när det var dags för Berglund.

Han gjorde sedan ett försök på 115 kg men det gick inte.

– Jag gjorde ju styrkelyft-VM och bänkpress-VM för några veckor sedan och är lite trött psykiskt tror jag, säger Berglund om hur det känns just nu.

Han väljer ändå att tävla på SM för att han kan göra en historisk trippel igen.

Två år i rad har han vunnit guld i tre grenar på SM och är nu på god väg att göra det igen.

– Ett tredje år vore ju kul, jag kör ju enbart bänkpress på söndag också, säger Berglund som så sent som den 20 maj vann guld på VM i bänkpress i Tokyo.

Missade stöt-guldet

Men någon timme efter ryckmomentet så det gick inte riktigt enligt planerna för Berglund i stör. Han misslyckades han med att ta 133 kg och tappade därmed  det guldet till Markus Nilsson, (126kg).

– Neeej, Eddie, vad hände?, sa Christina Mård, SVT:s expertkommentator, när Berglund missade i sista försöket på 133 kg i stöt.

Men det blev ändå ett guld i totalen i tyngdlyftning för Berglund (111kg + 125kg).

Därmed kan han fullborda sitt trippel-guld på söndag när SM i bänkpress avgörs.

– Fixar jag inte 133 så kan han få guldet tänkte jag, sa Berglund efteråt lite missnöjd över stötdelen.

– Men jag vann ju totalguldet så det är jag nöjd med, sa han också.

Dramatik i damernas 55 kilo

I damernas 55-kilosklass blev det dramatiskt när det sammanlagda guldet skulle delas ut. I ryck hade Sofia Enocsson Rito vunnit på 70 kg och var på god väg mot totalguldet när hon tog 89 kg i stöt. Men Cecilia Landgren utmanade genom att ta 90 kg i stöt och sedan försöka med 93 för att passera Rito totalt.  Men försöket underkändes trots att Landgren fick upp stången  på till synes raka armar. Domaren menade dock att det darrades för mycket på armarna.

Guldet totalt alltså ändå till Enocsson Rito på 160 kg medan Landgren fick nöja sig med silver på 158 kg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.