Efter sju månaders segling jorden runt – 16-åriga Jessica i hamn

Publicerad

I dag kom 16-åriga Jessica Watson hem till Sydney efter sin jorden runt-segling som pågått sedan i oktober.

Tusentals personer hyllade Australiens nya hjältinna och premiärminister Kevin Rudd, som tillsammans med andra prominenta företrädare fått vänta i timmar, förklarade att hon gjort nationen stolt.

Hyllades vid Operahuset
Massor av båtar följde Watson den sista vägen till Operahuset där den röda mattan rullats ut.

-Jag är överväldigad. Jag vet inte vad jag ska tänka eller säga, säger Watson till Reuters.

-Jag är bara en vanlig tjej som haft en dröm, säger Watson som klarade av 18 265 sjömil i upp till tolv meter höga vågor i sin tio meter långa rosa segelbåt, skriver Sydney Morning Herald.

Räknas inte som rekord
Av olika orsaker räknas hennes segling inte som rekord, trots att hon är den yngsta som ensam seglat jorden runt. Enligt vissa nitiska bedömare har hon avverkat 200 sjömil för kort sträcka och undvikit att segla den längre norra tuffare rutten.

Och enligt organisationen som har hand om seglingsrekord i ”World Speed Sailing Record Council” så har ”yngstaklassen” strukits.

-Jag bryr mig inte om rekordet, säger Watson som också välkomnade av tårögda föräldrar, som fått ta emot mycket kritik för att de släppte iväg sin lilla dotter. En del trodde att hon aldrig skulle komma levande tillbaka.

Jonathan Kvarnström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer