”En härlig dansfest”

Uppdaterad
Publicerad

Streetdansare från hela världen kommer till Stockholm för att tävla och uppträda i Streetstar. SVT Sport sänder finalerna. – Vi har sänt det här evenemanget live i SVT Play fyra år i rad nu och i år blir det extra roligt att det hålls på Cirkus i Stockholm, som ju är en anrik scen, säger SVT:s projektledare Erika Christensson.

Fler än 1000 internationella streetdansare från 30 olika länder väntas till Cirkus och Wasahamnen i Stockholm för att tävla och uppträda 9-11 maj. SVT Sport sänder finalerna från Cirkus i Stockholm på söndag med start 15.50 i SVT Play.

– Sändningen är drygt fem timmar lång och täcker de olika finalerna, säger Christensson.

Streetstar

– Det är jättekul. Vi har samlat dansare från alla de här länderna, sen tävlar vi i ett flertal dansstilar, säger Joachim Hövel projektledare för tävlingen.

Växande scen

Det är för nionde året i rad som Skandinaviens största streetdancefestival arrangeras. Nytt för i år är att evenemanget är uppdelad i två olika tillfällen.

– Det har blivit så stort, hela streetdancescenen har växt. Vi känner att vi vill att det händer saker under en större tid. Vi arrangerar några franska tävlingar i januari/februari, ett battle, där vinnarna får dansa i världsfinalen i Paris, säger Hövel.

Nytt koncept

Tävlingen kommer även ha ett nytt funk battle koncept där en breakare, lockare och poppare dansar tillsammans i samma crew.

– Normalt dansar man med någon som har samma stil. Det som är kul här är att man kan inspirera varandra med de olika stilarna. Det blir ett dynamiskt och kul battle att titta på.

Alla dansstilar har specialiserade DJ:s. Alla genrer har speciell musik.

– Vi flyger hit internationella DJ:s från Amerika, Frankrike, Spanien och England. Även svenska DJ:s såklart, specialiserade för sin genre. Musiken är motorn för dansen.

1,5 miljoner träffar på Youtube

Finalsöndagen avslutas med Voguing battles. Och efter draghjälp från New York-tidningen Huffington Post väntas extra streetstarpublik från USA.

– Många från Amerika kommer för att speciellt kolla på Vougingen. Huffington Post fångade upp ett av våra klipp på Youtube och skrev om det, att det var ett episkt battle i Sverige. Klippet har spridits viralt över hela världen, och haft 1,5 miljoner tittare.

Precis som tidigare kommer det finnas dansworkskops för publiken som vill prova på de olika dansstilarna.

Årets tävlingsmoment är:

All that funk – 3 vs 3 (1 b-boy/b-girl, 1 locking och 1 popping)

Vogue – solo (runway, old way, new way, femme)

Whacking – 2 vs 2

Breaking – crew & solo

Dancehall – 3 vs 3

Hip hop – 1 vs 1

House danse – 1 vs 1

Sändningen direkt i SVT Play 11 maj kommer gå att se över hela världen. Ett sammandrag sänds 17 maj i SVT 2 20.55-21.40.

Program Streetstar Cirkus 11 maj

13:00 Dörrarna öppnar

14:00-15:30 AKT 1

SPECIAL SHOWCASES

BREAKING SOLO Semifinal + final

BREAKING CREW Final

16:00-18:00 AKT 2

ALL THAT FUNK Semifinal + final

HIP HOP Semifinal + final

HOUSE Semifinal + final

19:00-21:00 AKT 3

WHACKING Semifinal + final

VOGUE OLD WAY Final

VOGUE NEW WAY Final

VOGUE FEMME Final

Streetstar i sociala medier

SVT Sport på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube

Hashtags: #svtstreetstar #streetstar

Facebook: StreetStar

FAKTA: Så funkar tävlingarna

Juste Debout är en av de tävlingar som avgöras i Streetstar. Juste debout startade 2002 i Frankrike och är ansedd som en av världens största streetdance-tävlingar. Det görs 14 olika uttagningar i världen; New York, Tokyo, Singapore, Amsterdam, London, Tallin, Düsseldorf, Barcelona, Geneve, Rom, Stockholm och Whuan. Vinnarna från varje deltävling får sedan åka till världsfinalen i Paris.

2 vs 2 – så går det till:

Dansarna tävlar i par och battlar två mot två. Först görs uttagningar, där dansarna visar upp sig i en minuts solodans. De åtta bästa paren i varje stil går sedan vidare till kvartsfinal, semifinal och final. En battle består av att varje dansare gör två stycken solos på max en minut per solo.

Dansstilar i Juste Debout Scandinavia

House är en klubbdans från tidigt 80-tal. Den kommer ursprungligen från Chicago, men utvecklades vidare i New York. Dansen är en gren av streetdance och kan beskrivas som en blandning av salsa, stepp, jazz och afrikansk dans. Det som utmärker house är flytet och gunget, annars är stilen är väldigt personlig. House handlar inte om själva dansstegen utan om rytm, känsla och stil.

Locking är en dansstil som grundades i slutet av 60-talet av Don Campbell. Den utvecklades senare på nattklubbar i Los Angeles och i tv-programmet ”Soul Train”. Stilen har genomarbetade grundsteg men är i grunden en improvisationsdans. Dansen är underhållande, energisk, svängig och funkig med en del akrobatiska inslag.

Popping är en dansstil som föddes i Kalifornien i början av 1970-talet av ”Boogaloo Sam” Solomon från gruppen ”Electric Boogaloos”. Stilen är starkt influerad av mimik och robotdans och kräver en oerhörd kroppskontroll.

Hiphop/Freestyle är samlingsnamnet för ett stort antal danser som skapas i takt med hiphopbeatsens utveckling. Under 80-talet regerade en snabb stil med mycket fotarbete. Är inte lika movesbaserad som Breaking och Popping utan handlar mer om vibe och känsla, vad man kan göra med musiken. Har sin grund i afrikanska folkdanser men också i ovan nämnda danser.

Battles

Breaking Crew 6 vs 6: Olika grupper med sex dansare i varje crew battlar mot varandra under 10 min. Domarna väljer sedan ut en vinnare.

Breaking Top Rock 1 vs 1: Varje dansare har 3st solos och här är det fotarbete och rytmiken som har fokus.

Breaking Solo 1 vs 1: Varje dansare har 3st solos i varje battle. Här tävlar vi i hela breaking spektrumet med akrobatiska ”Power moves and flavour in true B-boy spirit”.

Breaking/B-boying har sina rötter i 60-talets gängkultur i New York. Namnet kommer från de instrumentala partierna (sk breaks) i låtarna som B-boysen dansade till. B-boying i dag består av flera olika moment. Allt från stående dans (Top Rocks) till dans i olika akrobatiska former på golvet som är inspirerade av Kung-Fu och gymnastik med spins och mycket fotarbete.

Voguing 1 vs 1: Old way-New Way- Femmes

I ”Ballroomstyle” battles i tre olika kategorier möts två dansare samtidigt på dansgolvet. De skall under battle lyckas överträffa och slå ut sin motståndare.

Waacking 1 vs 1: Dansarna möts en och en och varje dansare har två solos i varje battle.

Voguing blev populär under 70 -och 80-talet och utvecklades inom gaykulturen i Harlem. Stilen karakteriseras av en fotomodells poser och attityd, därav namnet voguing från modetidningen Vogue. Typiskt är de linjära och vinkelräta armrörelserna.

Waacking har sina rötter i 70-talets gayklubbkulturen på USA:s västkust. ”To wack” betyder att slå till. Namnet kommer från hur dansare i legendariska tv-showen Soultrain ”wacked their arms” (”slog till” med armarna) till funk- och discomusik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetstar

Mer i ämnet