”Dansen pratar sitt språk”

Uppdaterad
Publicerad

De tävlar både individuellt och i lag. Swedish Family kommer vara en av de stora attraktionerna under helgens streetstarfestival som SVT Sport sänder.

De har alla olika bakgrund som dansare och ingen har koppling till varandra geografiskt, snarare tvärtom. De kommer från bland annat Chile, Finland, Uppsala, Stockholm och Värmland. Men genom dansen har de funnit varandra och för två år sen bildades tävlingsgruppen Swedish Family i streetdance. 

– När man möter någon på dansgolvet talar musiken sitt språk. Man släpper loss, och det spelar ingen roll vilket språk man egentligen pratar, dansen pratar sitt språk. Man känner sig som hemma vart man än är, säger Theresa Gustavsson i Swedish Family.

Streetstar

Olika lagkaptener varje gång

Att följa en träning utifrån kan vara en aning förvirrat. Danstilar som breaking, hiphop, popping, locking och house ska forma gruppen till en enhet.

– Det är inte som att vi har en lagkapten, utan det är olika varje gång. Det beror lite på, det kan bli lite stimmigt ibland, vissa dagar är folk helt slut och då måste någon dra upp energin. Du får ta på dig den rollen som du kan och som behövs den dagen, säger Kajsa Godée.

Hur jobbigt är det?

– Det är så grymt jobbigt. Det är så uttömmande när du står där och kör. Du har en minut solo oftast, men det känns som en livstid. Det känns så mycket längre än vad det är, och du ger så mycket, alltid.

”Det handlar väldigt mycket om nuet”

På tävlingar möts olika grupper i så kallade battles.

– Man improviserar till musik, så det handlar väldigt mycket om nuet, vad man känner, att lyssna in musiken. Det är väldigt mycket som spelar in i just den stunden. Det är härliga tider när man känner att man kan prestera på topp, säger Theresa Gustavsson.

Gruppmedlemmarna i Swedish Family

Theresa Gustavsson, gruppmedlem, beskriver övriga gruppmedlemmar:

Ramona Panula, kommer från Finland, flyttade till Stockholm för 1,5 år sedan.

Har stilen breaking som specielitet.

”Hon är den som analyserar svenska språket och hittar på massa ordvitsar. Hon är den som kan sitta tyst länge, sen kommer det något flippat galet.”

Mariella Para, kommer från Chile.

Har hiphop som specialitet.

”Den som har mest energi, är mest hungrig. Henne måste vi hålla tillbaka när vi ”battlar”. Älskar att göra flippar, volter och kastas i luften. Gillar äventyr och utmaningar. Spelar just nu i uppsättnigen Djungelboken på Statsteatern”

Theresa Gustavsson, kommer från Värmland – koppling till folkdans.

Har locking, popping, house och hiphop specialitet.

”Brukar ofta bli beskriven av gruppen som den som är moderaktig, försöker hålla samman gruppen. Ofta den som hoppar in när ingen annan känner för det i tävlingar, räddar situationen. Håller just nu på att repa in en föreställningen Tugg som ska gå på Urban Connection Festivalen på Dansens hus den 16-17 maj.”

Joanna Holewa Chrona, Uppsala

Har popping främsta stil.

”Energibomb. Väldigt ”goofy” (rolig och oväntad i både handling och uttryck) men ändå väldigt driven och strukturerad. Den som drar ihop reptider.”

Kajsa Godée, Stockholm

Har locking som främsta stil.

”Hon är den som tänker, gillar att analysera. Också väldigt grounded (jordnära/hjärtlig). Väldigt lung men har sina flippade sidor, på ett positivt sätt.”

Streetstar i sociala medier

Hashtags: #svtstreetstar #streetstar

Facebook: StreetStar

Swedish Family i sociala medier:

Facebook: Swedish Family

Swedish Family på Instagram: @mariellaparra, @holewachrona, @ramoprofil, @tr3sa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetstar

Mer i ämnet