Etiska riktlinjer ska stoppa våldsamma sportstjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Skandaler där sportstjärnor misshandlar sina flickvänner plågar flera stora sporter i USA, som amerikansk fotboll och basket. Nu satsar bland annat amerikansk ligafotboll NFL på etiska riktlinjer, mentorer och utbildningskampanjer för att stoppa våld i nära relationer. Nyligen skänkte Baltimore Ravens 400 000 dollar till en film som ska visas i samtliga amerikanska skolor. Filmen handlar om hur man kan upptäcka svartsjuka och kontrollbehov, det som på sikt kan leda till misshandel och död.

Länge har amerikanska fotbollsligan, NFL, mörkat skandalerna när deras fotbollsstjärnor är inblandade i misshandelsfall. Men bakom stängda dörrar har debatten pågått om att de hårt pressade, adrelaninpumpade spelarna har svårt att kontrollera sitt humör utanför spelplanen.

När Ray Rice i Baltimore Ravens slog sin fästmö medvetslös i en hiss så mörkades det också. Han fick två matchers avstängning som straff. Men senare i höstas offentliggjordes bilderna från en övervakningskamera. De visas återkommande i amerikanska tv-kanaler.

#sportkorrarna

Bilderna på hans besinningslösa våld och sen hur han burdust släpar ut de n medbetslösa unga kvinnan ur hissen som en trasdocka, förändrade allt. Nu fanns det bildbevis. NFL och Ravens pressades hårt. Ray Rice blev avskedad och först avstängd på livstid tills en domstol dömde det beslutet som olagligt.

Men nu rasar debatten om hur man ska kunna krossa tystnadens kultur. 

– Att vara idrottsstjärna och förebild för miljontals unga killar och tjejer är helt oförenligt med så avskyvärt beteende, säger sportjournalisten Marissa Payne på tidningen Washington Post till SVT.

SVT har träffat fansen i Baltimore, en sliten och problemtyngd stad på den amerikanska östkusten där Ravens är – eller var – en av stadens få stoltheter.

– Ray Rice har förstört mycket. Han var en idol för många unga grabbar med sitt snack att det är fel med mobbning. Så gör han en sådan här grej, säger Graham Blackwell, en av många fans som gärna vill prata om den senaste tidens händelser.

Men det finns också en del som tycker att straffet blev för hårt.

– I vilket annat jobb skulle man bli arbetslös livet ut som straff för att man misshandlar sin flickvän, undrar Andy Nardo som vi träffar på en bar i hamnen.

Ray Rice har bett sitt team, sin coach, Gud och sin flickvän om förlåtelse och hon är numera hans fru.

Nolltolerans som gäller

Men också andra grenar har drabbats. Jefferey Taylor, svensk-amerikansk basketspelare för Charlotte Hornets dömdes i höstas efter att ha erkänt misshandel av en flickvän. Han blev avstängd i 24 matcher men spelar nu igen. SVT har under en längre tid utan framgång försök få en intervju med Taylor.

Nu är det nolltolerans mot våld i nära relationer som ska gälla och Baltimore Ravens leder arbetet. Vi åker till deras enorma högkvarter utanför Baltimore, ett slottsliknande ny byggnad i Tudorstil med springbrunnar, exklusiva eldstäder och oljemålningar som både vittnar om de enorma pengar som ligger i USA:s största sport och också om kulten kring spelarna.

Nu ska klubbarna ta på sig ett större ansvar att hjälpa spelarna att hantera de känslor av frustration som kan hänga ihop med den enorma pressen kring matcherna.

– Vi var chockade, arga och förtvivlade när vi fick veta Ray Rice hade gjort, vi är som en enda stor familj, säger Elizabeth Jackson som är personalchef för Ravens.

Nu får spelarna två timmars samtalsterapi vardera för att lära sig identifiera om de är i riskzonen för våldsamt beteende och för att upptäcka tecken om någon annan i laget ligger i farozonen.

– Många av spelarna kommer från socialt tuffa uppväxtvillkor, ofta utan närvarande pappor och det är en chock att hamna i strålkastarljuset och få så mycket pengar, det är svårt att hantera, säger hon.

Kritiken hur Baltimore Ravens skötte sina kort när Ray Rice misshandel först uppdagades har varit hård. För att rentvå sitt rykte har Ravens nu skänkt 400 000 dollar till stiftelsen One Love som bildades till minne av lacrossestjärnan Yeardley Love som 2010 misshandlades till döds av sin pojkvän, också han lacrossespelare, ett fall som också väckte enorm uppmärksamhet här i USA.

– Vi jobbar på att misshandel ska bli lika socialt oaccepterat som att köra berusad, säger Yeardleys mamma Sharon Love.

Stiftelsen ska nu  tack vare  Ravens bidrag turnera med en kort spelfilm om våld i nära relationer i så många highschools och universitet som möjligt. 

Ravens har också skänkt 600 000 dollar till House of Ruth, en frivilligorganisation som ger skydd åt misshandlade kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sportkorrarna

Mer i ämnet