Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK:s generalsekreterare: ”Vissa kval är redan avslutade så där kan man inte delta” Foto: TT

Ett fåtal ryska idrottare tros nå OS i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Med den stora mängden förbehåll kommer antalet ryssar och belarusier som når OS i Paris att röra sig om några dussintal.

Enligt IOK är åtta ryska och tre belarusiska aktiva bland de 4 600 som kvalificerat sig så här långt. Vid OS Tokyo 2021 hade Ryssland 335 aktiva på plats.

– Vi vet faktiskt inte hur många ryska och belarusiska aktiva som faktiskt kommer att tävla i Paris. Man ska ha tagit sig igenom kvalificeringssystemet och vissa kval är redan avslutade så där kan man inte delta. Sen ska man också klarat antidopingsreglerna och vi vet att Ryssland har haft problem med det tidigare och faktiskt varit avstängda på grund av att man brutit mot dopningsreglerna, säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare på SOK, till SVT Sport.

OS i Paris 2024

– Därför tror inte jag att det kommer att komma så många ryska och belarusiska aktiva till Paris.

Ryska friidrottare redan avstängda

IOK inledde processen med att inkludera ryska och belarusiska aktiva för ett år sedan efter att vid krigsutbrottet 2022 ha tagit ställning mot ryskt deltagande. Det har redan bestämts att de ryska aktiva ska bära neutralt ljusblå kläder och inga symboler med koppling till Ryssland får förekomma.

När Ryssland invaderade Ukraina 24 februari 2022 tog det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, kort därefter beslutet att utestänga alla ryssar från internationella tävlingar, vilket gör att det troligen inte kommer att förekomma några ryska friidrottare i OS i Paris.

– Det ställningstagande som vår idrott hela tiden har gjort är oförändrat, säger Sebastian Coe, ordförande i internationella friidrottsförbundet World Athletics, i ett uttalande.

Ukraina har hotat med bojkott

– Vi kommer att fortsätta att övervaka situationen, men om det inte sker en större förändring av omständigheterna fram till de olympiska spelen kommer detta undantag att gälla även för Paris, säger WA i ett uttalande enligt Reuters.

Tidigare har Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal sagt att man ingått en koalition med 35 länder om att bojkotta OS i Paris

– Tillsammans är vi redo att bojkotta de olympiska spelen om Ryssland och Belarus får delta i tävlingar, sade han enligt Insidethegames i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet