Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslandsexpert Jakob Hedenskog: – Få presidenter i världen har ett sådant idrottsförflutet som Putin. Foto: SVT

Ryssar tillåts att delta i OS i Paris

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom ett besked som legat i luften en längre tid. Ryska och belarusiska idrottare tillåts att tävla som neutrala i OS i Paris till sommaren.

– Det är beklagligt, säger Hans von Uthmann, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté till SVT Sport.

– Vi fick ett ”call” för två dagar sedan och har vetat om det men vår ståndpunkt är oförändrad och tycker att det är fel. Vi tycker att vare sig ryska eller belarusiska atleter och ledare ska delta, säger von Uthmann.

Nu när det är officiellt, är det något ytterligare som Sverige kan göra i den här frågan?

OS i Paris 2024

– Vi har vid ett flertal tillfällen påpekat var vi står i frågan tillsammans med idrottsrörelsen i Sverige, Paralympiska kommittén och Riksidrottsförbundet och även i IOK-sammanhang med våra grannar i Norden så de vet var vi står, förklarar von Uthmann.

De ryska idrottarna kommer att få tävla under neutral flagg i de individuella grenarna. Inga lag kommer att tillåtas.

”Väldig massa förbehåll”

– Sedan ska man komma ihåg att det är en väldig massa förbehåll. De får inte vara kopplade till armén, de får inte ha propagerat för kriget och de måste ha kvalificerat sig men oavsett det är det olyckligt, säger von Uthmann.

IOK är väldigt tydliga med att beslutet gäller Paris 2024 och har inte uttalat sig om kommande OS i Italien 2026 och USA 2028.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har ryska och belarusiska idrottare stoppats från att delta i de allra flesta stora idrottsevenemang. Men med tiden har idrottarna släppts in i allt fler sporter och under fredagen kom beskedet att ryska idrottare kommer att få tävla under OS i Paris.

Samtliga nationella olympiska kommittéer hade ett digitalt möte i går, torsdag, med IOK då Sveriges olympiska kommitté (SOK) framförde att de tycker att det är för tidigt att ryska och belarusiska idrottare välkomnas tillbaka, meddelar SOK till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet