Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir inget OS för Johanna Lindborg – här henne berätta. Foto: SVT/Bildbyrån

Dystra faktumet: Endast en svensk brottare till Paris-OS

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Malmgren, 22.

Det är den enda svenska brottaren som kvalificerar sig till Paris-OS.

Det står nu klart efter tunga kvaldagar i Istanbul, Turkiet.

– Otroligt tunga dagar som varit här. Vi har inte fått med oss de resultat vi hade hoppats på, konstaterar landslagschef, Zakarias Tallroth, för SVT Sport.

Brottartalangen Jonna Malmgren, 22, fick en OS-biljett redan i november. Det blir OS-debut för svenskan som tävlar i 53-kilosklassen.

Men utöver Malmgren, blir detta ett ovanligt OS för svensk brottning. Under fredagen stod det klart att det blir de första olympiska spelen utan en svensk manlig brottare sedan 1904.

OS i Paris 2024

Efter att även de svenska dambrottarna blivit utslagna från kvalet under lördagen, är Malmgren den enda svenska brottaren som åker till OS i Paris.

En av damerna som hade chansen att ta sig dit var Johanna Lindborg, 25, som behövde besegra Veranika Ivanova från Bulgaren, just nu etta på världsrankingen, i en avgörande match om en OS-biljett.

Det blev förlust och i spelaren ovan kan du höra Lindborg om matchen.

”Otroligt tunga dagar”

Landslagschef Zakarias Tallroth var på plats i Istanbul med de svenska brottarna. För SVT Sport försöker han summera dagarna där.

– Blandade känslor. Jag är superstolt över alla brottare som varit här och den cykeln som de har gjort. De har verkligen följt vår plan och det vi har bett dem göra hela vägen, säger han och fortsätter:

– Men samtidigt är det otroligt tunga dagar som varit här. Vi har inte fått med oss de resultat vi hade hoppats på och inte haft med oss de marginaler som man behöver på den här nivån.

Vad säger du om faktumet att Sverige bara skickar en brottare till Paris?

– Det är en besvikelse och det är något som vi måste titta närmare på och verkligen se vad vi kan göra bättre till nästa cykel och vad vi måste förändra. Samtidigt har Jonna tagit sig till OS och hon har följt systemet, så man ska inte helt riva ner det vi har gjort.

Hur skulle du säga att svensk brottning i stort mår i dag?

– Det är fel dag att säga att vi mår bra, just nu lider vi. Men anledningen till varför vi tycker att detta är en tung dag är för att vi ställer otroligt höga krav på oss själva och det gör brottarna också, avslutar Tallroth.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alex Kessidis missar OS i Paris: ”Han brottas som en riktig kyckling” Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet