Ukrainas bojkotthot ogillas av IOK: ”Allvarliga frågor” Foto: Bildbyrån

Ukrainas bojkotthot oroar IOK

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas beslut att bojkotta OS i Paris nästa år om ryssar deltar gör IOK bekymrad.

”Ett sådant beslut skulle bara skada den ukrainska idrotten och inte på något sätt påverka kriget som världen vill stoppa och IOK så häftigt fördömt”, skriver IOK på sin webbplats.

Den 1 april beslutade Ukrainas kabinettsminister Oleh Nemtjinov att man skulle bojkotta OS om ryssar och belarusier tillåts delta i sommar-OS i Paris. Att det är ett politiskt beslut anser Internationella olympiska kommittén, IOK, är oroväckande.

”Det här väcker allvarliga frågor om ukrainsk idrotts självständighet. IOK har alltid ansett att det inte är upp till regeringar att besluta i vilka internationella tävlingar som de aktiva kan ställa upp i”, skriver IOK.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare i år sagt att ryska idrottare inte har någon plats i spelen i Paris. Nemtjinov antydde för några dagar sedan att de ukrainska idrottsförbund som låter de aktiva ställa upp i OS-kval mot ryssar borde förlora sin status, skriver BBC.

IOK säger att de idrottare som ändå väljer att ställa upp kan får stöd från den olympiska rörelsens solidaritetsfond.

IOK har ännu inte tagit något beslut om ryskt och belarusiskt deltagande i OS. Däremot rekommenderar man OS-idrotternas internationella förbund att tillåta individuella idrottare från Ryssland och Belarus att få tävla under neutral flagg. I alla fall om de inte aktivt stödjer kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.