De regerande världs- och Europamästarna i dubbel, Kristian Karlsson och Mattias Falck, tillhör stommen i det framgångsrika bordtennislandslaget. Foto: TT

Svenska bordtennisförbundet accepterar beslutet att tillåta ryska spelare

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade det internationella bordtennisförbundet, ITTF, att man kommer att tillåta ryska och belarusiska spelare under neutral flagg i internationella tävlingar. Det svenska bordtennisförbundet accepterar ITTF:s beslut för att underlätta för svenska spelare att kvala in till VM och OS.

– Det var en komplex fråga som vi var tvungna att vrida och vända på ganska mycket, säger förbundschefen Thomas Buza till SVT Sport.

De ryska och belarusiska spelarna kommer bland annat att tillåtas delta i worldtour-turneringarna men kommer inte att få vara med i individuella VM i Durban, Sydafrika, i slutet av maj eftersom de missat kvalperioden.

– ITTF:s beslut påverkar inte så mycket egentligen, för det första gäller det inte lagspel och sedan har inte IOK tagit någon form av beslut inför OS i Paris och det här gäller individuella tävlingar, säger Buza.

Om svenska spelare skulle avstå turneringar där ryska spelare deltar skulle det kunna få stora konsekvenser.

– Vi skulle begränsa våra spelare om vi sa nej till att de fick möta spelare från dessa länder. Då skulle möjligheten att kvalificera sig för att nå mästerskap försämras, säger Buza.

Vid lag-EM i Malmö i september kommer inte heller Ryssland och Belarus att vara representerat eftersom man där tävlar för sina länder.

Svenska Petra Sörling högsta chef inom bordtennisen

Svenskan Petra Sörling är ordförande i ITTF.

Har ni haft någon kontakt med henne sedan beslutet förra veckan?

– Jag har pratat med Petra ganska mycket men inte i just den här frågan. De har fattat sitt beslut och vi har fattat vårt beslut, säger Buza.

Förbundskaptenen Jörgen Persson är inte så förtjust i tanken på att tävla mot ryska och belarusiska spelare.

– Vi sätter inte munkavle på någon och han respekterar vårt beslut efter att vi pratat igenom det. Man måste inte heller tycka exakt lika hela tiden, säger Buza.

Svenska bordtennisförbundets pressmeddelande:

”Svenska Bordtennisförbundets styrelse tar starkt avstånd från kriget som pågår i Ukraina och det lidande som uppstår till följd av det. För Svenska Bordtennisförbundet förändrar dock ITTF-beslutet i grunden ingenting eftersom det mer eller mindre sett likadant ut i det europeiska ligaspelet under innevarande säsong.

För oss är det viktigt att inte begränsa våra aktivas möjligheter att kvalificera sig till mästerskap och olympiska spel och således kommer vi respektera ITTF:s beslut. 

Beslutet påverkar dessutom varken Rysslands eller Belarus möjlighet att delta i några lagmästerskap tills vidare och IOK har heller inte tagit något slutgiltigt beslut om de olympiska spelen 2024 i Paris. Svenska Bordtennisförbundet anser inte att Ryssland och Belarus ska få delta i dessa sammanhang i nuläget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.