Jörgen Persson, förbundskapten, för svenska bordtennislandslaget Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hållningen till ryska spelare splittrar svensk bordtennis

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella bordtennisförbundet, ITTF, är berett att släppa in ryska och belarusiska spelare efter att IOK vill lätta på restriktionerna inför OS i Paris 2024. Det gillar inte förbundskaptenen, den förre storspelaren Jörgen Persson.

”Så länge kriget pågår tycker jag inte att det är okej att Ryssland och Belarus får delta”, skriver Jörgen Persson till SVT.

Petra Sörling som leder det internationella förbundet, ITTF, har en annan åsikt.

”Vi tror på att idrotten kan spela en positiv roll även i tider av krig och konflikter”, skriver svenskan Sörling.

Det var i tisdags som den Internationella olympiska kommittén, IOK, gick ut till de internationella idrottsförbunden med en vädjan om att deltagare från de två länderna ska kunna spela internationella tävlingar.

Tidigast i maj kommer de avstängda ländernas spelare att kunna delta i bordtennisturneringar. Dock kommer de inte att kunna delta i VM i Durban, Sydafrika i maj, eftersom kvalet till den tävlingen passerats.

Ukraina har kraftigt motsatt sig ryskt deltagande i internationella tävlingar.

Pingpong-diplomatin storpolitik på 1970-talet

”Med medlemsländer och styrelseledamöter från länder där krig och konflikter också pågår har diskussionerna varit många under året, men vi har i full enighet följt IOK:s riktlinjer. Vi har inom bordtennisen också en historia med pingpongdiplomati senast praktiserat vid VM i Halmstad 2018 då Korea bildade ett gemensamt lag”, skriver Sörling och syftar på utbytet mellan kinesiska och amerikanska bordtennisspelare i början av 1970-talet vilket ledde fram till att diplomatiska förbindelser upptogs mellan länderna.

Med anledning av den uppkomna situationen kommer det svenska bordtennisförbundet att ha ett extrainsatt möte i början av nästa vecka.

– Det känns angeläget att så snabbt som möjligt diskutera frågan, där jag inte vill föregå mötet och säger ”inga kommentarer” vad det gäller mina egna åsikter, säger den svenske förbundschefen Thomas Buza.

ARKIV: Starka reaktioner mot IOK efter OS-beskedet (1/2)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starka reaktioner mot IOK efter OS-beskedet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.