Portugal var sekunder från att skickas ut ur VM när Varela kvitterar i sista tilläggsminuten och håller drömmen vid liv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Glenn: ”Det är inte klokt!”

Uppdaterad
Publicerad

Portugal fixade en stopptidskvittering till 2-2 efter att USA vänt underläge 0-1 till 2-1 i en sanslös Manaus-thriller på söndagskvällen. Glenn Strömberg om dramatiken i matchen: – Det är inte klokt!

Portugal var sekunder från att elimineras i VM – men USA:s Michael Bradley tappade bollen på mittplan i sista tilläggsminuten. I matchens sista anfall kunde Silvestre Varela på nick efter inlägg från Ronaldo kvittera för Portugal.

– Vilken match! Det är 2-2, och det är nästintill osannolikt, säger Glenn Strömberg.

Fotbolls-VM: Portugal

– Det är ett perfekt inlägg, en perfekt löpning. USA ger bort bollen på mittplan, säger han om målet.

Med bara sekunder kvar var USA vidare till åttondelsfinal, nu väntar en öppen sista omgång. En rysare med Tyskland och USA på fyra poäng, Ghana och Portugal på en poäng.

– Det här är inte klokt! Klinsmann och USA borde vara mest deppade. Portugal behåller chansen att vara kvar i VM. Osannolikt, säger Strömberg.

Nannskog: ”Fotboll när det är som bäst”

– Vilka mål vi fick se! Det här är fotboll när det är som bäst, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

– Jag står bara här med ett leende på läpparna, för att det är så dramatiskt och roligt, säger expert Johanna Frändén.

– Jag tror att när USA landar i det här resultatet så kommer de vara nöjda. Det är ett bra resultat på förhand, med tanke på att de fick tre poäng med sig från mötet mot Ghana. Jag tycker att över två matcher har USA fått den betalning de ska ha i poäng, säger Frändén.

Hamrén: ”USA har shiningen jag brukar prata om”

Erik Hamrén ser den amerikanska mentaliteten som en nyckel till att USA så när skickade ut Portugal ur VM.

– Det kör på. Trots att de möter mer namnkunniga spelare har de modet, utstrålningen, ”shiningen” som jag brukar prata om; Vi kan vinna det här ändå. Skit i samma var de heter. Det visade de i dag och i förra matchen.

I 81:a minuten gjorde Clint Dempsey 2-1 för USA. Ett resultat som skickade ut Portugal ur VM – till matchens allra sista anfall i 94:e minuten. Strömberg efter 2-1:

– Det där var en smäll för Portugal. Ett bra anfall som byggdes upp med en hel del passningar. Ett mönsteranfall. En smart boll in från Jones.

Glenn: ”Nanis mål var något turligt”

Glenn imponerades av Dempsey och Johnson i USA:s lag.

– Fabian Johnson har gjort en jättematch. Han har överraskat jättemycket på mig. Han har läst matchbilden bra och fått mycket yta. Han har forsat fram och gjort det bra även defensivt.

– Clint Dempesy visste vi var bra. Han har spelat på den högre skalan av sin kapacitet. Spelat enkelt, gått i djupled. Och framförallt – gjort 2-1-målet. ​

Strömberg om Nanis 1-0 mål för Portugal:

– Ett mål som kom tidigt och var något turligt.

– Cameron i USA är olycklig och spelar fram bollen till en fristående Nani, som sätter 1-0 drygt fem minuter in i matchen.

– Det är ett riktigt risigt inlägg. Den där bollen ska väck. Bollen kommer till Nani med lite skruv. Howard tror att Nani ska dra till lite snabbare än vad han gör, och går ner, så kommer skott.

– Bollen snurrar och för att få kontroll på den tar han några steg extra, en bredsida. Ett lugnt avslut, rätt avslut. I och med att Howard ligger ner är det svårt att missa.

”Ghana har ett bra läge”

USA möter Tyskland i sista omgången och Portugal ställs mot Ghana.

– Jag tycker Ghana har ett bra läge. Portugal har ett svårt läge. De måste vinna och vinna med många mål, säger Erik Hamrén.

Fakta

USA-Portugal 2-2 (0-1)

0-1 Nani (5), 1-1 Jermaine Jones (64), 2-1 Clint Dempsey (81), 2-2 Varela (90).

Varning, USA: Jermaine Jones.

Domare: Nestor Pitana, Argentina.

Publik: 40 123.

USA (4-2-3-1): Tim Howard – Fabian Johnson, Geoff Cameron, Matt Besler, DaMarcus Beasley – Kyle Beckerman Jermaine Jones – Alejandro Bedoya (DeAndre Yedlin 72), Michael Bradley, Graham Zusi (Omar Gonzalez 90) – Clint Dempsey (Chris Wondolowski 87).

Portugal (4-3-3): Beto – Joao Pereira, Ricardo Costa, Bruno Alves, André Almeida (William 46) – Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles (Varela 69) – Cristiano Ronaldo, Hélder Postiga (Éder 16), Nani.

Skott totalt: 15-21.

Skott på mål: 5-7.

Frisparkar: 14-11.

Hörnor: 6-4.

Offside: 1-4

Bollinnehav i %: 48-52.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Portugal

Mer i ämnet